Η δική μου εμπειρία στο Erasmus+

Τι είναι το πρόγραμμα Erasmus+;

Το πρόγραμμα Erasmus+ πήρε το όνομα του από την αναγνωρισιμότητα του προγράμματος Erasmus. Είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει την ανάδειξη δεξιοτήτων καθώς και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Απευθύνεται συνήθως σε νέους, ηλικίας 18-30 και δίνει την δυνατότητα μετακίνησης σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Erasmus+,προγράμματα,Praksis

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα “Freedom Redemption” – Ποιος ο ρόλος της Praxis

Τον προηγούμενο μήνα στην Σλοβακία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα “Freedom Redemption”, με θέμα την εκπαίδευση σε ζητήματα που αφορούν τους πρόσφυγες.

Η ελληνική συμμετοχή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα οργανώθηκε από την Praxis. Η PRAXIS είναι μία μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική πολιτιστική οργάνωση στις Σέρρες. Ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων στους νέους της πόλης και να τους εμπλέξει σε πολιτιστικά θέματα. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται για την PRAXIS το κάνουν εθελοντικά.

Αποστολή της Praxis:

  • Να παρέχει βοήθεια στους νέους για την τελειοποίηση των δεξιοτήτων τους, την απόκτηση γνώσεων και την αύξηση των προσόντων.
  • Να διευκολύνει την ένταξη των νέων στην κοινωνία και να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες τους.
  • Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των νέων στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Προώθηση της κατανόησης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολυμορφίας.
  • Να προωθήσει τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μειονεκτούντων ατόμων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Οι συμμετέχοντες αντιπροσώπευαν τις χώρες Σλοβακία, Ρουμανία, Μακεδονία, Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, Σλοβενία, Γερμανία και Βουλγαρία

Erasmus+,προγράμματα,Praksis

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 10 ημερών και υλοποιήθηκε σε ένα πανέμορφο μέρος, 2 ώρες από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το ξενοδοχείο που φιλοξένησε τους συμμετέχοντες βρίσκεται δίπλα στην φύση, 40 λεπτά από την πλησιέστερη πόλη, την Zarnovica. Εκεί πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή με στόχο την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τις δημιουργίες των ομάδων. Δημιουργήθηκε επίσης μια σελίδα του προγράμματος στο Facebook καθώς και μια ταινία μικρού μήκους σχετικά με τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και το πόσο κοντά μας μπορεί να είναι κάτι όσο και αν θεωρούμε ότι ποτέ δεν θα συμβεί σε μας. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες προσεγγίστηκαν θέματα όπως τα δικαιώματα των προσφύγων σε κάθε χώρα, τι ισχύει γενικότερα στην ΕΕ, με τι δυσκολίες έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους καθώς και πως θα μπορούσαμε εμείς να βοηθήσουμε. μεγάλο ενδιαφέρον είχε η επικοινωνία ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και η συζήτηση.

Erasmus+,προγράμματα,Praksis

Η εργασία σε ομάδες, η αναζήτηση της πληροφορίας και η συνεργασία ήταν αυτά που έκαναν το πρόγραμμα να ξεχωρίζει. Όλοι είχαν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό στο σύνολο της ομάδας. Εντοπίστηκαν ομοιότητες αλλά και διαφορές από χώρα σε χώρα σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες, τόσο από τις κυβερνήσεις, όσο και από τους απλούς ανθρώπους. Ακολούθησε σχετικός διάλογος με την μορφή debate, με τους συμμετέχοντες να χωρίζονται σε 4 ομάδες. Κλήθηκαν να αντιπροσωπεύσουν το κράτος, την κυβέρνηση αλλά και τον λαό και να εκφραστούν για την στάση του καθενός ασκώντας κριτική και υπερασπιζόμενοι την θέση του ακόμα και αν προσωπικά δεν συμφωνούν μ αυτή.

Τα συναισθήματα

Προσπαθώντας να μπεις στην θέση του άλλου, όποιο τίτλο κι αν αυτός φέρει, γίνεται ευκολότερη η κατανόηση και της άλλης πλευράς. Η αρχική καχυποψία και δυσαρέσκεια για το διαφορετικό προς εμάς είναι πανανθρώπινα συναισθήματα, αλλά το ίδιο είναι η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση και αυτές θα πρέπει να επικρατούν τελικά.

Erasmus+,προγράμματα,Praksis

Διαβάστε περισσότερα: 3 μέρες με έναν Ιάπωνα…

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *