Η καθημερινότητα των αστροναυτών

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ζουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Πώς πλένονται; Πώς τρέφονται; Πώς γυμνάζονται; Πώς ορίζουν το πρόγραμμά τους χωρίς την 24ωρη ανατολή και δύση του Ηλίου; Με κίνδυνο να αδικήσω το πρωτότυπο άρθρο (θα το βρείτε στα σχόλια), σας δίνω μια συνοπτική εικόνα για την καθημερινότητα των αστροναυτών:

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) περιφέρεται γύρω από τη Γη, σε ύψος τετρακοσίων περίπου χιλιομέτρων από την επιφάνειά της.

Ο σταθμός ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τη Γη σε μόλις 90 λεπτά! Δηλαδή, οι αστροναύτες παρατηρούν τον Ήλιο να “ανατέλλει” και να “δύει” συνολικά 16 φορές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Επειδή στον ISS επικρατούν συνθήκες μικροβαρύτητας, είναι αδύνατον να υπάρχει τρεχούμενο νερό. Έτσι, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν νωπές πετσέτες για να πλένονται και σαμπουάν σε ειδικά διαμορφωμένες συσκευασίες.

Η τουαλέτα στον ISS διαφέρει αρκετά από αυτή στη Γη και είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να ρουφάει σαν ηλεκτρική σκούπα τα περιττώματα.

Το βούρτσισμα των δοντιών πραγματοποιείται με χρήση βρώσιμης οδοντόκρεμας, καθώς στον σταθμό δεν υπάρχουν νιπτήρες για να ξεπλύνουν οι αστροναύτες τα δόντια τους.

Τα περισσότερα γεύματα βρίσκονται σε ειδικές συσκευασίες, στις οποίες οι αστροναύτες προσθέτουν νερό ώστε να τα καταναλώσουν. Άλλα τρόφιμα όπως είναι τα φρούτα και αρτοσκευάσματα καταναλώνονται αυτούσια.

Λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας της παραμονής των αστροναυτών στον ISS, διατρέχουν κίνδυνο να αποδυναμωθούν οι μύες και τα οστά τους. Για τον λόγο αυτόν, είναι απαραίτητο να αθλούνται καθημερινά για τουλάχιστον 2 ώρες με χρήση ειδικών οργάνων γυμναστικής.

Οι αστροναύτες, γύρω στις 21:30 (ώρα GTM), ετοιμάζονται για ύπνο. Κοιμούνται σε υπνόσακους, μέσα σε ειδικούς μικρούς χώρους στον ISS, έτσι ώστε τα σώματά τους να μην αιωρούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Για περισσότερες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των αστροναυτών διαβάστε το σχετικό άρθρο στο Astronio.gr: https://www.astronio.gr/zoi-ston-iss

Πηγή: Astronio

Διαβάστε περισσότερα:Πότε κοιμόμαστε καλύτερα; – Μόνοι ή με παρέα;

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *