5 χιλιάδες χλμ με ένα ποδήλατο…

Έχουμε ταυτίσει το ποδήλατο με κάτι που χρησιμοποιούσαμε κυρίως ως παιδιά, συνήθως για μια σύντομη βόλτα. Πρόσφατα ανακάλυψα ότι υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν τον κόσμο με ένα ποδήλατο. Ο Thomas είναι 24 ετών και μένει στην Αυστρία. Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χρησιμοποιώντας ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο του. Οι απορίες μου ήταν πολλές και εκείνος πρόθυμος να απαντήσει σε όλες.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις ταξίδια με το ποδήλατο;

Ήταν πριν αρκετά χρόνια, όταν ήμουν 17. Είχα χωρίσει με την τότε κοπέλα μου και δεν το σκέφτηκα πολύ. Απλά ξεκίνησα με το ποδήλατο από το Σάλτσμπουργκ και ταξίδεψα ως την Ιταλία. Από εκεί πήρα τρένο για την επιστροφή. Πήρα το ποδήλατο μαζί μου στο τρένο, αλλά χρειάστηκε να περάσω το βράδυ στον σταθμό γιατί το τελευταίο τρένο δεν δεχόταν ποδήλατα. Έτσι κοιμήθηκα εκεί και πήρα το πρώτο τρένο την επόμενη μέρα.

Πως κατάλαβες ότι αυτός ο τρόπος να ταξιδεύεις είναι για σένα;

Από μικρός μεγάλωσα έχοντας  ποδήλατο. Ήταν για μένα το μέσο μεταφοράς μου, το χρησιμοποιούσα για να πηγαίνω στη λίμνη, σε φίλους, στο ποτάμι για κολύμπι. Πέρσι τον Αύγουστο μαζί με έναν φίλο μου ταξιδέψαμε με ποδήλατα από την Κροατία μέχρι την Αθήνα. Το ταξίδι κράτησε 2 εβδομάδες. Μου άρεσε πάρα πολύ και στεναχωρέθηκα όταν τελείωσε ώστε αποφάσισα την επόμενη χρονιά να κάνω ένα μεγαλύτερο, να αφιερώσω χρόνο σε κάθε προορισμό χωρίς να βιάζομαι και να μείνω στο κάθε μέρος περισσότερο.

Ταξίδια,Ποδηλασία,Solo travel

Ποια μέρη έχεις επισκεφθεί;

Έχω πάει στην Ιταλία 2 φορές, στην Ελλάδα επίσης 2, στην Ουγγαρία, την Σερβία, το Μοντενέγκρο, την Αλβανία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Αυστρία, την Γερμανία και την Κροατία.

Σε ποια μέρη έχεις πάει έως τώρα σε αυτό το ταξίδι;

Ξεκίνησα από την Αυστρία μέχρι την Βενετία και μετά πήρα το καράβι για Ηγουμενίτσα. Από εκεί έφτασα ως την Θεσσαλονίκη. Αρχικά σκεφτόμουν να μείνω 2-3 μέρες αλλά έμεινα τελικά μια βδομάδα γιατί μου άρεσε πολύ. Τώρα είμαι στην Σαμοθράκη, λογικά θα μείνω 5 μέρες και θα συνεχίσω.

Πόσα χλμ διανύεις τη μέρα; 

Εξαρτάται, συνήθως σε μια νορμάλ μέρα 100 χλμ, σε διάστημα 5 ωρών.

Είχες ποτέ κάποιο ατύχημα στον δρόμο;

Μόνο μικρά ατυχήματα, όπως κάποια πτώση, να έχω κάποιες μελανιές ή μικρή αιμορραγία. Είχα κάποιες αρνητικές εμπειρίες με αδέσποτα σκυλιά, ειδικά στην διαδρομή από Θεσσαλονίκη για Αλεξανδρούπολη, παραλίγο να μου επιτεθούν. Και στην Σερβία, σε ένα μέρος που είχαμε σταματήσει για κάμπινγκ.

Ποιες χώρες θα επισκεφτείς μετά;

Η επόμενη πόλη θα είναι η Κωνσταντινούπολη,για 2-3 εβδομάδες. Έχω φίλους εκεί που θα επισκεφθώ, θα έρθει και η κοπέλα μου εκείνο το διάστημα. Μετά θα ταξιδέψω κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας προς την Γεωργία. Θα μείνω για ένα διάστημα στην Γεωργία, δεν ξέρω ακόμα πόσο, εξαρτάται. Ίσως μερικές εβδομάδες. Μετά θα πάω στην Αρμενία, ίσως και στο Αζερμπαϊτζάν και στο Ιράν. Δεν έχω συγκεκριμένα πλάνα για εκεί. Θα μείνω για μερικές βδομάδες. Θα ήθελα να κάνω ποδήλατο σε κάποια έρημο εάν αυτό είναι εφικτό.

Ταξίδια,Ποδηλασία,Solo travel

Έχεις συναντήσει άλλα άτομα που να ταξιδεύουν με ποδήλατο;

Ναι, φέτος όχι τόσο. Συνάντησα μόνο έναν ακόμα που ταξίδευε με το ποδήλατο. Ήταν 70 χρονών από την Γερμανία. Ταξιδέψαμε μαζί για μια βδομάδα. Είναι πολύ ενδιαφέρον άτομο γιατί έχει ταξιδέψει με το ποδήλατο σε όλο τον κόσμο, στην Αυστραλία, στην Νότια Αμερική, στην Ασία, στην Ευρώπη. Πέρσι συνάντησα πολλούς ποδηλάτες, ειδικά στην Αλβανία. Φέτος όχι πολλούς ίσως γιατί η κατάσταση με τον covid είναι πιο χαλαρή οπότε πολλοί πηγαίνουν εξωτερικό με πτήσεις π.χ. στην Ασία ή οπουδήποτε πιο μακριά. Πέρσι δεν ήταν εύκολο να ταξιδέψεις μακριά, οπότε ίσως γι αυτό κάποιοι να προτίμησαν το ποδήλατο.

Τι σου λένε οι φίλοι και η οικογένεια σου για τον τρόπο που ταξιδεύεις;

Δεν έχω αρνητικά σχόλια από φίλους, συνήθως μου λένε ότι είναι τρελό αυτό που κάνω. Η μητέρα μου με καταλαβαίνει απ την μια και βρίσκει πολύ κουλ τον τρόπο που ταξιδεύω, γιατί και η ίδια έχει ταξιδέψει πολύ όταν ήταν νέα. Από την άλλη είναι η μαμά μου οπότε ανησυχεί λίγο ταυτόχρονα. Πολλοί μου λένε να απολαύσω την στιγμή και ότι θα δω πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και θα πάρω έμπνευση, πράγμα που έχει συμβεί μέχρι τώρα. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν γενικά θετικές, μου λένε ότι είναι πολύ κουλ αυτό που κάνω. Κάποιοι λένε ότι είμαι τρελός αλλά αυτή είναι η μειοψηφία

Που μένεις συνήθως όταν ταξιδεύεις;

Εξαρτάται. Συνήθως στήνω σκηνή κάπου. Όποτε έχω την ευκαιρία έχω μια αιώρα  και κοιμάμαι κάπου στην φύση. Αυτές τις μέρες που βρέχει πρέπει να μείνω σε hostel ή μερικές φορές αν με φιλοξενήσει κάποιος στο couchsurfing.

Γενικά όταν βρίσκομαι σε πόλεις προτιμώ να μένω σε hostel, να γνωρίζω ανθρώπους και να κοινωνικοποιούμαι, όταν είμαι εκτός πόλης μου αρέσει να κοιμάμαι κάπου στην φύση. Κάποιες φορές άνθρωποι που έχω γνωρίσει σε μέρη που επισκέφθηκα με έχουν προσκαλέσει να μείνω σπίτι τους.

Πως νιώθεις όταν ταξιδεύεις με το ποδήλατο;

Όταν κάνω ποδήλατο νιώθω ότι όλα είναι τέλεια. Μερικές φορές ακούω μουσική, άλλες απολαμβάνω τους ήχους απ το περιβάλλον γύρω μου. Θα μπορούσα να κάνω ποδήλατο για ώρες αν μου το επέτρεπαν τα πόδια μου. Δεν βαριέμαι ποτέ στο ποδήλατο, ό,τι και να γίνει. Λατρεύω να κάνω ποδήλατο και να βλέπω πράγματα. Βλέπεις πολλά όταν ταξιδεύεις και διασχίζεις μια χώρα με το ποδήλατο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στο να ταξιδεύεις με ποδήλατο;

Πέρα απ την σωματική κούραση είναι το ότι είσαι ευάλωτος και εξαρτημένος απ το περιβάλλον, π.χ. αν βρέχει ή αν έχει υπερβολική ζέστη, από τον καιρό γενικότερα, τα σκυλιά,τις συνθήκες του δρόμου, σε τι κατάσταση είναι. Αν ο δρόμος είναι χάλια είναι δύσκολο να κάνεις ποδήλατο.

Το άλλο είναι η μοναξιά. Να είσαι μόνος για μέρες, αυτό είναι για μένα το πιο δύσκολο κομμάτι. Θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως αρκετά κοινωνικό, χρειάζομαι ανθρώπους γύρω μου, οπότε το να είμαι μόνος για μέρες ή βδομάδες είναι δύσκολο. Αλλά πάντα γνωρίζεις ανθρώπους στην διαδρομή. Αρχικά ήταν να κάνω αυτό το ταξίδι με έναν φίλο μου αλλά έσπασε τον ώμο του 2 μέρες πριν ξεκινήσουμε. Δεν θέλω να ταξιδεύω μόνος, δεν ήταν ποτέ αυτό το πλάνο. Αλλά έπρεπε να το κάνω γιατί είχα προετοιμαστει, οπότε ξεκίνησα.

Τότε άρχισα να συνειδητοποιώ και τα θετικά του να ταξιδεύεις μόνος, γιατί μπόρεσα να μείνω στην Θεσσαλονίκη για μια βδομάδα. Ίσως  αυτό δεν γινόταν αν ήμασταν δυο, γιατί το άλλο άτομο ίσως ήθελε να συνεχίσει, ίσως δεν του άρεσε το μέρος. Αλλά όταν είμαι μόνος μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, όποτε το θέλω και για όσο. Να διαμορφώνω το πρόγραμμα μου. Σου δίνει μεγάλη ελευθερία αυτό. Δεν προγραμματίζω ημερομηνίες, απλά σκέφτομαι που θέλω να πάω αύριο; που θέλω να πάω σήμερα; Τίποτα δεν είναι σχεδιασμένο.

Τι γίνεται αν πάθεις λάστιχο;

Έχω πάντα 2 έξτρα εσωτερικούς σωλήνες, προσπαθώ να είναι πάντα έτοιμοι για χρήση και ό,τι άλλο χρειάζεται για να επιδιορθώσεις το ποδήλατο στον δρόμο. Τις προάλλες έπαθα δύο φορές λάστιχο μέσα σε 2 ώρες, έχασα λίγο χρόνο αλλά πλέον το έχω συνηθίσει. Την πρώτη φορά που άλλαξα λάστιχο μου πήρε πάνω από 1 ώρα και τώρα το αλλάζω σε 5-10 λεπτά.

Κρατάς επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους όταν ταξιδεύεις;

Ναι, μιλάω στο τηλέφωνο με την μαμά μου, ίσως 2 φορές την εβδομάδα. Με την κοπέλα μου κάθε δυο μέρες, με φίλους μια στο τόσο, κάποιες φορές για λίγο, άλλες για ώρες.

Ποιο είναι για σένα το πιο όμορφο κομμάτι του ταξιδιού με ποδήλατο;

Νομίζω είναι το ίδιο με αυτό που χαρακτήρισα πριν ως αρνητικό. Το περιβάλλον και το πόσο εξαρτάσαι απ αυτό. Νιώθεις κομμάτι του περιβάλλοντος,  νιώθεις παρών. Είναι διαφορετικό να είσαι μέσα σε ένα αμάξι και να ταξιδεύεις μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, προστατευμένος και αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και διαφορετική αίσθηση να ταξιδεύεις πάνω σε ένα ποδήλατο.

Ταξίδια,Ποδηλασία,Solo travel

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μέρος για σένα, κάποιο που να σου άρεσε πολύ ή που να γνώρισες ενδιαφέροντα άτομα;

Η Ηγουμενίτσα είναι ιδιαίτερο μέρος αλλά για άσχημο λόγο. Ο φίλος με τον οποίο ταξίδεψα πέρσι μέχρι την Αθήνα είναι πρόσφυγας απ την Συρία και πήγε ξανά στην Ηγουμενίτσα μαζί μου όταν ταξιδεύαμε. Έμενε εκεί σε καμπ στα βουνά για μήνες προσπαθώντας να έρθει στην Ευρώπη. Ήταν πολύ δύσκολο γι αυτόν να γυρίσει ξανά σ αυτό το μέρος και να θυμηθεί όσα έχει περάσει. Τώρα έχει αυστριακό διαβατήριο και ζει στην Αυστρία.

Τι είδους ποδήλατο θεωρείς κατάλληλο για ένα τέτοιο ταξίδι και τι budget χρειάζεται κάποιος;

Εξαρτάται από τι είδους ανέσεις θέλεις να έχεις. Αν είσαι οκ με το να κοιμάσαι σε σκηνή και να μαγειρεύεις μόνος σου σε γκαζάκι, τότε θα ξοδεύεις 5-10 ευρώ το πολύ την ημέρα. Αν θέλεις να μένεις σε χόστελ και να τρως έξω τότε θα χρειαστείς παραπάνω χρήματα. Εξαρτάται από το πόσο ακριβή είναι η κάθε χώρα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα 35-40 ευρώ την ημέρα.

Σχετικά με το ποδήλατο, εγώ έχω ένα cinelli hobootleg. Είναι πολύ καλό ποδήλατο. Έχει 29 ίντσες οπότε έχει πολύ βαθιά λάστιχα, που σημαίνει ότι κυλάει πολύ μαλακά. Πρέπει να δοκιμάσεις μερικά ποδήλατα και να δεις ποιο ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες και στον τρόπο που θέλεις να ταξιδέψεις. Πέρσι όταν ταξίδευα για Αθήνα, ήμουν με ένα ποδήλατο που μου χάρισαν γιατί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Με 50 ευρώ κάπως το έφτιαξα αλλά σε σύγκριση με αυτό που έχω τώρα ήταν δύσκολο στην οδήγηση. Μπορείς να αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αν δεν θες να διαθέσεις πολλά χρήματα

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να κάνει ένα ταξίδι με το ποδήλατο για πρώτη φορά;

Να ξεκινήσει αργά, με κάτι εύκολο. Για αρχή για παράδειγμα να κάνει μια διαδρομή 3 ημερών μέχρι την πιο κοντινή πόλη και να δει αν του αρέσει αυτός ο τρόπος ταξιδιού. Αργότερα για 1 βδομάδα ή περισσότερο. Ένας φίλος μου, που ποτέ δεν ταξίδεψε με ποδήλατο ήθελε να πάει στην Αθήνα σε 2 βδομάδες . Ξεκίνησε έχοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο σχετικά με το τι ήθελε να κάνει, πόσα χλμ την ημέρα να διασχίσει και σταμάτησε μετά από 3 μέρες γιατί δεν μπορούσε να το ακολουθήσει. Πιστεύω δεν πρέπει να κάνεις ένα συγκεκριμένο πλάνο γιατί δεν ξέρεις αν θα σου αρέσει τελικά. 

Που αλλού θα ήθελες να ταξιδέψεις στο μέλλον;

Θα ήθελα να ακολουθήσω τον δρόμο του μεταξιού. Απ την Τεχεράνη ως την Κίνα. Θέλω να ολοκληρώσω πρώτα αυτό το ταξίδι τώρα και μετά θα δω. Αλλά είναι μια ιδέα που έχω στο μυαλό μου και αυτός ο δρόμος με εξιτάρει από παιδί, ένας συνεχής δρόμος που συνδέει την Ευρώπη με την Άπω Ανατολή. 

Ταξίδια,Ποδηλασία,Solo travel

Διαβάστε περισσότερα: 3 μέρες με έναν Ιάπωνα…

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *