Το μέτρο των τουριστικών επιχειρήσεων για να λύσουν το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού

Με την αυθημερόν αμοιβή οι επιχειρήσεις λύνουν βραχυπρόθεσμα τις τρέχουσες ανάγκες τους σε εργαζομένους.

Tο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού και προσέλκυσης ταλέντων είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αρκετοί κλάδοι της οικονομίας παγκοσμίως, με κορυφαίο τον τουριστικό τομέα.

Μία νέα δεξαμενή σκέψης που ήδη βρίσκει εφαρμογή σε πολλές χώρες, είναι η αυθημερόν αμοιβή, δηλαδή το παραδοσιακό μεροκάματο.

Η αμοιβή αυθημερόν, η οποία αναφέρεται επίσης ως αμοιβή σε πραγματικό χρόνο ή πληρωμή κατ’ απαίτηση, είναι μια επιλογή πληρωμής που εξαλείφει τα παραδοσιακά διαστήματα περιόδων πληρωμής – εβδομαδιαία, κάθε δύο εβδομάδες ή μηνιαία – και αντ’ αυτού προσφέρει στους εργαζόμενους άμεση πληρωμή για εργασία.

Προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν υπαλλήλους, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εξετάζουν την εν λόγω επιλογή. Αυτή η «λύση» πληρωμής φαίνεται ότι αποδείχθηκε χρήσιμη για κάποιες επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν το συνεπές και αξιόπιστο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία ενός ξενοδοχείου.

Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις λύνουν βραχυπρόθεσμα τις τρέχουσες ανάγκες τους σε εργαζομένους,  αλλά και έρχονται σε επαφή με εργαζόμενους που μακροπρόθεσμα μπορεί να τους «πείσουν» να παραμείνουν στην επιχείρηση ως πιο μόνιμο προσωπικό.

Πώς όμως υποδέχονται οι εργαζόμενοι αυτή τη λύση;

Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου και εφαρμόζεται το σύστημα της αυθημερόν πληρωμής,  οι υπάλληλοι δηλώνουν ότι προτιμούν να αποκομίζουν αμέσως τα χρήματά τους, αντί να περιμένουν τις αμοιβές τους ανά δύο εβδομάδες ή μηνιαία.

Πού στοχεύει η αυθημερόν πληρωμή;

Η νεότερη γενιά εργαζομένων έλκεται από την ίδια αμοιβή επειδή τείνει να ορίζει βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις και να προσφέρει ευελιξία στις ημέρες και ώρες εργασίας. Αυτό επιτρέπει στους υπαλλήλους να προγραμματίσουν πόσες ημέρες ή ώρες εργασίας χρειάζονται, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα ή να επενδύσουν στους στόχους τους. Σύμφωνα και με έρευνα της πλατφόρμας εργασίας DailyPay, ο τρόπος αυτός δίνει συχνά κίνητρο στους ωρομίσθιους υπαλλήλους να αναλαμβάνουν επιπλέον βάρδιες, με το 56% των χρηστών να αναφέρει ότι αυτό το νέο σύστημα τους παρακινεί να εργάζονται περισσότερες ώρες. Επίσης, λόγω του συστήματος αυτού, εάν συμβεί κάτι απροσδόκητο, οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν την αμοιβή τους πιο γρήγορα και κατ’ επέκταση  να μειώσουν το οικονομικό τους άγχος.

Περαιτέρω, ο απλός αυτός τρόπος πληρωμής διασφαλίζει ότι οι υπάλληλοι μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Η αμοιβή σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να λειτουργήσει ως σωσίβιο και για τις επιχειρήσεις, και για τους εργαζόμενους, καθώς και να προσελκύσει αιτούντες που έχουν φορτωμένο πρόγραμμα εκτός εργασίας.

Πλατφόρμες αυθημερόν αμοιβής: Θα επηρεάσει το μέλλον των εργασιακών σχέσεων;

Στις χώρες του εξωτερικού, οι πλατφόρμες αυθημερόν αμοιβής είναι εξαιρετικά διαδεδομένες. Για παράδειγμα, μία τέτοια πλατφόρμα δημιουργημένη από ξενοδόχους, αποκλειστικά για ξενοδόχους, είναι και η M3, εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία εξυπηρετεί πάνω από 7.000 ξενοδοχεία σε όλη τη βιομηχανία φιλοξενίας της Βόρειας Αμερικής, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους και τη βελτίωση των εσόδων. Μετά από 24 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας, η M3 κατέχει ποσοστό διατήρησης πελατών 95% και χρησιμοποιείται από περισσότερες από 1.000 ομάδες διαχείρισης και ιδιοκτήτες χειριστές και ξενοδοχεία όλων των μεγεθών. Οι εταιρείες μπορούν πλέον να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους κατ’ απαίτηση χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα αυθημερόν αμοιβής, με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ενώ ο πάροχος της πλατφόρμας αποπληρώνεται από τον εργοδότη κατά την πραγματική ημέρα πληρωμής ή προκαταβολικά.

Μία παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εταιρείες είναι ότι θα πρέπει να έχουν περισσότερα χρήματα στη διάθεσή τους αντί να χρησιμοποιούν το παραδοσιακό μοντέλο, όπου έχουν χρόνο για την καταβολή των αμοιβών, αφού τα μετρητά πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα στους εργαζόμενους.

Συμβουλές για τους εργοδότες

Για να μην γίνεται υπερβολική χρήση αυτής της μεθόδου, ορισμένες εταιρείες ορίζουν ένα προκαθορισμένο ποσοστό ημερομισθίων στο οποίο έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι μόλις ολοκληρωθεί η ημέρα εργασίας τους.

Συμβουλές για τους εργαζόμενους

Στην καθορισμένη πλατφόρμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να παρακολουθούν πόσα χρήματα κερδίζουν καθημερινά και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το ποσό μόλις τελειώσει η βάρδια τους. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρχει χρέωση για την έγκαιρη πρόσβαση στους μισθούς. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πλατφόρμες λειτουργούν με προμήθεια από 1 έως 5 ευρώ, αν και ορισμένες εταιρείες, προκειμένου να βοηθήσουν τους εργαζομένους τους, καλύπτουν το εν λόγω κόστος.

Πηγή: travel.gr

Διαβάστε περισσότερα: Αγριέλαιο: Ένα φαρμακευτικό ελαιόλαδο γεννημένο από τα Λακωνικά εδάφη

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *