Α. Γιαννακός στο metafox.gr: Το συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμού της Καλαμαριάς

Δέκα έργα υδατογραφίας και δώδεκα γλυπτά δημιουργούνται από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης με στόχο να μείνουν στον δήμο Καλαμαριάς ενισχύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου – Τα έργα γλυπτικής έρχονται να ξυπνήσουν ιστορικές μνήμες στους Θεσσαλονικείς – Για τα διεθνή συμπόσια Σύγχρονης Μαρμαρογλυπτικής και την συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς με τη Myro Group of Culture μίλησε στο metafox.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και δια βίου μάθησης δήμου Καλαμαριάς Αθανάσιος Γιαννακός.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή,  «Καλαμαριά 1922-2022» “Μια θάλασσα μνήμες….και γινήκαμε όλοι ένα”, ο δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει σε συνεργασία με τη  Myrò Group of Culture το Φθινόπωρο του 2022 εικαστικές δράσεις, συμπόσια τέχνης, και εκθέσεις με εκατοντάδες καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συντονισμό των εικαστικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένων των Συμποσίων Γλυπτικής έχει ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος.

Οι Έλληνες γλύπτες Γαβριήλ Ανδρονικίδης και Αναστάσιος Λεόνογλου σε συνεργασία με γλύπτες παγκοσμίου φήμης εδώ και λίγες δημιουργούν γλυπτά σε μάρμαρο στο μεγάλο πάρκο Κόδρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι Kamen Tanev, Albena Mihaylova και Giorgie Cpajak μετά από κάλεσμα του Σταύρου Μυρωνίδη έφτασαν στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστούν πάνω σε ελληνικά μάρμαρα και να συμβάλλουν στο να υλοποιηθεί με επιτυχία το πολιτιστικό όραμα του δήμου Καλαμαριάς. Τα πρωτότυπα γλυπτά, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και ανεκτίμητης αισθητικής και ιστορικής αξίας, θα μεταμορφώσουν το αστικό τοπίο της Καλαμαριάς σε μία κιβωτό μνήμης αισθητικής και δημιουργικής φαντασίας.

Γιαννάκης,Συμπόσιο,Μαρμαρογλυπτικής,Καλαμαριά,Δαρδαμανέλης
Γιαννάκης,Συμπόσιο,Μαρμαρογλυπτικής,Καλαμαριά,Δαρδαμανέλης
Γιαννάκης,Συμπόσιο,Μαρμαρογλυπτικής,Καλαμαριά,Δαρδαμανέλης

Ακολουθεί η συνέντευξη του Αθανασίου Γιαννακού:

Πότε και με ποια αφορμή αποφάσισε ο δήμος Καλαμαριάς να οργανώσει τα διεθνή συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής;

Το συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φεστιβάλ εικαστικών τεχνών και αυτό με τη σειρά του στο πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική καταστροφή «Καλαμαριά 1922-2022» με τίτλο «Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η οργάνωση ενός συμποσίου μαρμαρογλυπτικής ήταν μια ιδέα που ως συντονιστής της Οργανωτικής Ομάδας πρότεινα στον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος την αποδέχθηκε με ενθουσιασμό και στήριξε αμέριστα την όλη προσπάθεια.

Σε συνεργασία με την Οργανωτική Ομάδα “Καλαμαριά 1922-2022” και τα στελέχη των υπηρεσιών Παιδείας και Πολιτισμού  εξασφαλίστηκε η πολύ μεγάλη χορηγία των δέκα μαρμάρινων όγκων, από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης για να μπορέσουν οι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μνημειακά έργα της γλυπτικής τέχνης. Μετά από  μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια και έπειτα από συνεχή επικοινωνία που είχαμε με τον σύνδεσμο επιχειρήσεων μαρμάρων Μακεδονίας Θράκης , παραλάβαμε δέκα μαρμάρινους όγκους μεγάλων διαστάσεων και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις επιχειρήσεις και την πρόεδρο του Συνδέσμου κ.Τζούλια Χαϊδά ,η οποία κατόπιν προσκλήσεως από  την Αντιδημαρχία Παιδείας επισκέφθηκε  τον Δήμο μας και ως μια πρώτη ένδειξη ευγνωμοσύνης, της δωρίσαμε  ένα  ποιοτικό μαρμάρινο γλυπτό .

Ποιό είναι το όραμα του δήμου μέσα από αυτή τη δραστηριότητα και ποιο είναι το μήνυμα που επιδιώκετε να περαστεί στον κόσμο;

Το συγκεκριμένο project μαρμαρογλυπτικής έχει να κάνει με τη μικρασιατική καταστροφή. Το όραμα του δήμου μέσα από αυτή τη δραστηριότητα στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμού της Καλαμαριάς όπως και στην ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής μνήμης. Βασικός στόχος μέσα από τέτοιες δράσεις είναι να αναδειχθεί ο πολιτισμός της Καλαμαριάς με την ευρεία του έννοια.
Ο πολιτισμός της δημοκρατίας, της ελευθερίας της συμμετοχικότητας. Ο πολιτισμός που δείχνει να είναι μια αρκετά περίπλοκη έννοια αλλά και τόσο απλή, όπως ένα ειλικρινές χαμόγελο.
Εμείς προσπαθούμε μέσα από αυτές τις δράσεις να αναδείξουμε τον πολιτισμό της κοινωνικότητας της δημιουργίας και της αυτοπραγμάτωσης μέσω της δημιουργίας.

Γιαννάκης,Συμπόσιο,Μαρμαρογλυπτικής,Καλαμαριά,Δαρδαμανέλης
Γιαννάκης,Συμπόσιο,Μαρμαρογλυπτικής,Καλαμαριά,Δαρδαμανέλης

Πόσο σημαντικό είναι για τον δήμο να υπάρχουν πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή και ποια είναι τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μέχρι τώρα;

Φέτος έχουμε οργανώσει πολλές σημαντικές και ποιοτικές εκδηλώσεις γιατί πιστεύουμε πως η Καλαμαριά πρέπει να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την επετειακή χρονιά και θέλαμε να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στους προγόνους μας. Πάντα στο μυαλό μας υπάρχει το «Δεν ξεχνώ»…. μια ιερή υπόσχεση που θα κρατά ζωντανές τις μνήμες. Μερικές από τις εκδηλώσεις που είχαν μεγάλη επιτυχία είναι η Λαμπαδηδρομία που οργανώθηκε από τους μαθητές του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς με την σκηνοθετική επιμέλεια της διευθύντριας του σχολείου Έφης Ζιώγα. Επίσης έγινε το Πανελλήνιο αντάμωμα των Μικρασιατικών Συλλόγων στις 2 Ιουλίου στο οποίο συμμετείχαν 65 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Έχουν υλοποιηθεί πολλές θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις των πολιτιστικών Συλλόγων του δήμου Καλαμαριάς όπως η εκδήλωση “Δέκα λύρες για 353.000 ψυχές” του ποντιακού συλλόγου Ένωση Ποντίων, ο “Σμυρναίϊκος Γάμος και η Μικρασιάτισσα γυναίκα” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης “Αγία Παρασκευή”. Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ οργανώθηκε η δράση με τίτλο η «Ποίηση ταξιδεύει», ένα αφιέρωμα για την ημέρα της ποίησης. Προετοιμάζουμε το διεθνές συνέδριο για τη μικρασιατική καταστροφή και γενικότερα για την ιστορική εκείνη περίοδο στις αρχές του Οκτώβρη. Η μεγάλη εκδήλωση – αναπαράσταση του ερχομού των προσφύγων στην παραλία Νέας Κρήνης. Το “Ρεμπέτικο…η κραυγή των προσφύγων” , ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι από το πολιτιστικό Σωματείο “Μωμόγεροι” και τον ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο “Οι Μίθριοι”. Το “Δάσος των Όρκων “,μια εξαιρετική μουσική σύνθεση του Γιάννου Αιόλου συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό του Μουσείου Καλεμκερή. Και πολλές άλλες ποιοτικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής

Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος μέχρι στιγμής σε τέτοιου είδους δράσεις; Έχουν οι πολίτες πολιτισμική συνείδηση;

Οι πολίτες πρέπει να έρχονται σε επαφή με ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, τόσο αυτές που αναφέρονται στην παράδοση των ηθών και των εθίμων που εκφράζουν γνήσια και αδιάλειπτα οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι, όσο και των πιο σύγχρονων εκφράσεων πολιτιστικών ρευμάτων όλων των ειδών της σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας.

Πιστεύω ότι όσα περισσότερα πολιτιστικά γεγονότα γίνονται, τόσο περισσότερο θα ανταποκρίνονται, θα εκπαιδεύονται και θα συμμετέχουν.

Τι περιλαμβάνει η συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς με τον Σταύρο Μυρωνίδη και τη Myro Group of Culture;


Η συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς με τη Μyro Group of Culture περιλαμβάνει την συνδιοργάνωση του συμποσίου μαρμαρογλυπτικής και των παράλληλων δράσεων οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές. Συγκεκριμένα οργανώνονται τρία συμπόσια γλυπτικής, το ένα με τίτλο «Η ηχώ της νοσταλγίας», ένας στίχος εμπνευσμένος από το ποίημα “Αιγαίο” του Οδυσσέα Ελύτη, ένα άλλο συμπόσιο με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες» και ένα τρίτο συμπόσιο γλυπτικής και υδατογραφίας με τίτλο «Οι μνήμες μας ενώνουν».

Παράλληλα, ένα διεθνές συμπόσιο σύγχρονης υδατογραφίας, εκθέσεις, επιμέρους εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, που διαρκούν από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022, σε πολλούς διαφορετικούς χώρους στην πόλη.

Ο Σταύρος Μυρωνίδης είναι λάτρης της τέχνης και θέλω να τον ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια του με την μοναδική τεχνογνωσία που διαθέτει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη και είναι ξεκάθαρο ότι η εμπλοκή του  σε αυτή τη συνεργασία οφείλεται στην μεγάλη αγάπη του για την τέχνη. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν δώδεκα έργα γλυπτικής τα οποία θα έχουν μνημειακό χαρακτήρα και θα παραπέμπουν στην ιστορική εκείνη περίοδο. Οι καλλιτέχνες βρίσκονται ήδη στο Μεγάλο Πάρκο Κόδρα και δημιουργούν τα έργα τους καθώς εκεί βρίσκονται οι δέκα μαρμάρινοι όγκοι. Αυτά τα δώδεκα γλυπτά και τα δέκα έργα υδατογραφίας με θεματολογία θαλασσινό και αστικό τοπίο – δωρεά των ζωγράφων προς τον δήμο Καλαμαριάς- θα μείνουν για πάντα στην Καλαμαριά ως έργα μνήμης και θα τοποθετηθούν σε διάφορους  χώρους  που θα επιλεχθούν αναβαθμίζοντας την αισθητική, διατηρώντας ταυτόχρονα, ενεργή την ιστορική μνήμη.

Γιαννάκης,Συμπόσιο,Μαρμαρογλυπτικής,Καλαμαριά,Δαρδαμανέλης
Γιαννάκης,Συμπόσιο,Μαρμαρογλυπτικής,Καλαμαριά,Δαρδαμανέλης

Σ. Μυρωνίδης: “Τιμούμε την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής μέσα από την τέχνη”

Ο πρόεδρος της Myro Group κ. Σταύρος Μυρωνίδης μιλώντας στο metafox.gr ανέφερε στους λόγους για τους οποίος ο ίδιος συμβάλλει στο μεγάλο πολιτιστικό έργο του δήμου Καλαμαριάς εξηγώντας πως το εν λόγω εγχείρημα θα εμπλουτίσει αισθητικά και πολιτισμικά τον δήμο Καλαμαριάς.

“Αυτά τα έξι μεγάλα γλυπτά είναι ένα σημαντικό κομμάτι τέχνης και προσωπικά θέλω να μείνουν παρακαταθήκη στο δήμο Καλαμαριάς. Τα έργα πέρα από χρηματική θα έχουν και συναισθηματική αξία για όλους μας, διότι το βασικό μήνυμα μέσα από αυτή τη δραστηριότητα είναι ότι τιμούμε την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής μέσα από την τέχνη. Αν ποτέ αποφασίσει ο δήμος και οι δημότες ότι τα έργα έχουν ξεπεράσει την αισθητική τους, έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν και να μπορέσουν να αποκτήσουν μεγάλο οικονομικό όφελος” δήλωσε ο κ. Μυρωνίδης.

Οι Ελληνικές εταιρείες μαρμάρου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα διεθνή Συμπόσια Σύγχρονης Γλυπτικής του δήμου Καλαμαριάς

Εκτός από το σημαντικό εικαστικό έργο, η κατασκευή των μοναδικών γλυπτών αποτελεί σημαντικό τεχνικό επίτευγμα το οποίο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς, και αλλά και την ευγενική προσφορά περισσότερων από 50 τόνους μαρμάρων αξίας άνω των 100.000 ευρώ από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θρακης, το οποίο εκπροσωπούμενο από την πρόεδρο του κα. Τζούλια Χαϊδά αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή το εγχείρημα, και εταιρείες μαρμάρου που χορήγησαν στα Συμπόσια εκλεκτής ποιότητας Ελληνικά μάρμαρα. Τα σημαντικότερα εργοστάσια μαρμάρου και λατομεία της Μακεδονίας και της Θράκης συνέβαλαν γιγαντιαίους όγκους μαρμάρου, τους οποίους οι γλύπτες θα μεταμορφώσουν σε μοναδικά έργα τέχνης.

Χορηγοί των Συμποσίων Γλυπτικής είναι οι εταιρείες:

Myrό Group of Culture

To Myrό Group of Culture αποτελείται από το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του Σταύρου Μυρωνίδη στον χώρο της Τέχνης, της Αντίκας και του Στυλ. Με ναυαρχίδα τον οίκο δημοπρασιών & τέχνης Myrό Antiques House ο όμιλος υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας από το 1996 με καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία χρόνια εδράζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Σουρωτής. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζουν Πινακοθήκη, Γλυπτοθήκη, Φυσικές δημοπρασίες και εκθέσεις συλλογών. Ο Οίκος αποτελεί το εφαλτήριο για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο Greek Marble Initiative και τα Συμπόσια της, ο χώρος σύγχρονης τέχνης Myrό Gallery στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κ.α. Στον όμιλο περιλαμβάνεται και επιχείρηση εξειδικευμένη στο διακεκριμένο Real Estate (ιδιαίτερα ακίνητα με ιστορική ή άλλη σημασία, Ελληνικά ιδιόκτητα νησιά, κλπ.) Περισσότερες πληροφορίες: www.myroauctions.gr.

Διαβάστε περισσότερα: Θέλεις να αναδείξεις το καλλιτεχνικό σου ταλέντο; – Δήλωσε συμμετοχή στην έκθεση “Isolamento” της Myró Gallery

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *