Ναυάγια στο Αιγαίο: 5 σορούς εντόπισε η ΕΜΑΚ στα Κύθηρα– 18 νεκροί στη Μυτιλήνη

Μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων από τα ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα δίνουν οι σωστικές δυνάμεις, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι έως και 7 μποφόρ.

Στη Μυτιλήνη έχουν εντοπιστεί οι σωροί 18 μεταναστών, 16 γυναικών, ενός άνδρα και ενός έφηβου αγοριού. Έχουν σωθεί 25 άτομα, 14 γυναίκες και 11 άνδρες.

Στα Κύθηρα σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που μετέβη στο νησί, εντόπισε πέντε σορούς.

Οι ναυαγοί στα Κύθηρα, εντοπίστηκαν να παλεύουν με τα κύματα είτε να έχουν γαντζωθεί πάνω στα βράχια. Έχουν διασωθεί 80 άτομα, 55 άτομα, 7 γυναίκες και 18 παιδιά.

Οι φωτογραφίες του Associated Press κόβουν την ανάσα:

Μυτιλήνη,ΕΜΑΚ
Μυτιλήνη,ΕΜΑΚ
Μυτιλήνη,ΕΜΑΚ

Οι διασωθέντες από το ναυάγιο στα Κύθηρα έχουν μεταφερθεί στο χωριό Φριλιγκιάνικα. Οι κάτοικοι δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, κουβέρτες αλλά και παπλώματα.

Τα μηνύματα Μηταράκη – Πλακιωτάκη στην Τουρκία

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απηύθυνε επείγουσα έκκληση στην Τουρκία να λάβει μέτρα για να σταματήσει τις παράνομες αποπλεύσεις από τα παράλιά της εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών.

«Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς ανθρώπους σήμερα στο Αιγαίο, οι άνθρωποι πνίγονται σε επικίνδυνα σκάφη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, στηλίτευσε την ανοχή της Άγκυρας στα κυκλώματα διακινητών, τονίζοντας πως για μια ακόμα φορά, κόστισε ανθρώπινες ζωές.

«Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την οδύνη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επικρίσεις και από τις Βρυξέλλες

Αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν και από πλευράς ΕΕ. «Ημέρα λύπης» χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου τη θλίψη μας για την τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο σήμερα το πρωί. Κάθε ζωή που χάνεται ισοδυναμεί με πολλούς θανάτους», σημείωσε ο κ. Σχοινάς στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, στις Βρυξέλλες, του νέου διακανονισμού συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και της UEFA.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *