Γνωρίστε τον μαγικό κόσμο του κρασιού στο Μέθη Bistro & Wine Bar

Με περισσότερες από 500 φιάλες κρασιού, από τις οποίες οι 16 ετικέτες προσφέρονται σε ποτήρι και ανανεώνονται κάθε δύο μήνες, η Μέθη αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα wine bar της πόλης. Η ωραία ατμόσφαιρα και το προσεγμένο μενού δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις του κρασιού. Γνωρίσαμε τον ιδιοκτήτη της, κ. Τάσο Παρτάλη και μας μίλησε για τις ιδιαίτερες ποικιλίες που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην Μέθη, τον σωστό συνδυασμό κρασιού και φαγητού καθώς και για το τι κάνει το κρασί της Σαντορίνης τόσο ξεχωριστό.

κρασί,methi,wine bar

Πότε άνοιξε τις πόρτες του το ΜΕΘΗ bistro & Wine Bar; Τι σας έδωσε την ιδέα και το όραμα για τη δημιουργία του;

Η ΜΕΘΗ άνοιξε το 2012, ωστόσο η ιδέα για ένα wine bar προϋπήρχε. Δραστηριοποιούμαστε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον τομέα της κάβας από το 1988. Το 2004 κάναμε ένα wine club, μια λέσχη φίλων του κρασιού, με βάση το μαγαζί που λειτουργούσε ως κάβα και οργανώναμε διάφορες γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις κρασιών και εκδρομές σε οινοποιεία. Σε συνδυασμό με αυτό και με στόχο να εμπλουτίσουμε αυτές τις γευσιγνωσίες φτιάχναμε και διάφορα συνοδευτικά πιάτα. Το 2008 ήρθε μια κρίση σχετικά με τα προϊόντα που πουλούσαμε εμείς σαν κάβα. Ήμασταν μόνο λιανική και διαθέταμε μόνο premium προϊόντα κρασιών, ποτών και καλάθια. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε το μαγαζί wine bar.

κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar

Πως θα περιγράφετε τη γεύση και τη διαφορά των ποικιλιών κρασιού σε κάποιον χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις;

Υπάρχουν κάποιες βασικές ποικιλίες και κάποιες επιμέρους σε κάθε χώρα. Το αμπέλι, μέσα από διασταυρώσεις στα τόσα χρόνια που καλλιεργείται, δημιουργεί δεύτερες και τρίτες ποικιλίες, οι οποίες για κάθε περιοχή είναι γηγενείς. Η κάθε ποικιλία δίνει έναν συγκεκριμένο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα το Chardonnay δίνει κρασιά με γεμάτο σώμα, μέτρια προς υψηλή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών. Το Sauvignon blanc έχει υψηλή οξύτητα, πιο μέτριο σώμα και τα αρώματα του είναι πιο φυτικά, δηλαδή από πράσινα φύλλα, τσάι και λευκόσαρκα φρούτα έως τροπικά ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται.

κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar

Ποιες ειναι οι πιο σπάνιες ποικιλίες που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος στη ΜΕΘΗ;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάποιες ποικιλίες κρασιών που προέρχονται από την Ουγγαρία από την Χιλή, τη νότια Αφρική αλλά και πάρα πολλές κατά τόπους γηγενείς ποικιλίες της Ελλάδας. Το Βιδιανό της Κρήτης, για παράδειγμα, το Φωκιανό της Ικαρίας, η Βραδέα στην Κεφαλονιά και την Λευκάδα. Επίσης πολλοί είναι οι παραγωγοί που υπάρχουν και στη Σαντορίνη, ένα νησί με πολλές εδαφικές ιδιαιτερότητες. Το έδαφος στη Σαντορίνη είναι ηφαιστειογενές και τα κλήματα είναι φυτεμένα πάνω σε έδαφος στο οποίο έχει περάσει λάβα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Τα αμπέλια εκεί, λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούν να είναι όρθια με αποτέλεσμα να κλαδεύονται με έναν τρόπο ώστε να κάνουν ένα ”καλαθάκι” κάτω στο έδαφος. Εκεί μέσα γίνονται τα σταφύλια προστατευμένα από τον αέρα. Έτσι, ο ήλιος που είναι αρκετά δυνατός σε συνδυασμό με το ηφαιστειογενές έδαφος δίνουν την χαρακτηριστική οξύτητα και τη μεταλλικότητα στη γεύση που έχει το Ασύρτικο.  

κρασί,methi,wine bar

Θεωρείτε ότι υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό κοινό που μπορεί να εκτιμήσει ένα εξειδικευμένο wine bar; Πώς θα προτείνατε σε κάποιον “αρχάριο” να ξεκινήσει να ασχολείται με το κόσμο του κρασιού;

Πάντα υπάρχει κοινό απλά χρειάζεται να δημιουργηθεί μία κουλτούρα και μία γνώση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Για να μπεις στον κόσμο του κρασιού και να μάθεις να ξεχωρίζεις χρειάζεται να πίνεις σε συχνά διαστήματα. Αυτό απαιτεί να έχεις πρόσβαση με κάποιον τρόπο, όπως εμείς είχαμε την κάβα ή να αγοράζεις συνέχεια κρασιά και να δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό. Αυτό μετά σου δίνει ένα έναυσμα να ασχοληθείς και λίγο με το πως να συνδυάσεις κρασί με φαγητό και έτσι σιγά σιγά μπορείς να γίνεις πελάτης ενός wine bar.

κρασί,methi,wine bar

Γίνονται event σχετικά με το κρασί στη Θεσσαλονίκη;

Πέρα από το Wine Show, που γίνεται 2 φορές το χρόνο, στο οποίο παρουσιάζουν οι παραγωγοί τα κρασιά τους, γίνονται και επιμέρους events και παρουσιάσεις και κάποια μαγαζιά πολλές φορές καλούν οινοπαράγωγούς. 

κρασί,methi,wine bar

Ποιες ποικιλίες κρασιών ζητούν περισσότερο οι πελάτες της ΜΕΘΗ;

Το μεγαλύτερο ποσοστό ζητάει τα κρασιά που έχει ήδη  δοκιμάσει και ξέρει τη γεύση τους. Από κρασί σε κρασί δεν αλλάζει τρομακτικά η γεύση. Αν ένας παραγωγός κάνει μαλαγουζιά στην Κρήτη και ένας άλλος στην Καβάλα, η μία με την άλλη μπορεί να έχει μία πολύ μικρή διαφορά στη γεύση. Αυτή η διαφορά σε κάποιους μπορεί να είναι αισθητή ενώ σε άλλους όχι. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες δημιουργούν μία εμπειρία. Δεν είναι φυσικά μόνο θέμα παραγωγού, αλλά και terroir, δηλαδή εδάφους και μικροκλίματος.

κρασί,methi,wine bar

Εκτός από πλούσια ποικιλία σε ετικέτες κρασιών η ΜΕΘΗ διαθέτει και ένα ιδιαίτερο μενού. Ποια είναι τα πιάτα που ξεχωρίζουν και με τι κρασί θα προτείνατε να συνδυαστούν;

To menu περιλαμβάνει πιάτα που μπορούν να ταιριάξουν με πάρα πολλά είδη. Το καρπάτσιο με μοσχάρι και τα μπριζολάκια χοιρινά είναι πιάτα που μπορούν να συνδυαστούν με κόκκινο κρασί. Τα ροζέ κρασιά που διαθέτει το κατάστημα ταιριάζουν άριστα με τις δροσερές σαλάτες αλλα και τις μπρουσκέτες. Τα λευκά κρασιά μπορούν επίσης συνδυαστούν με μπρουσκέτες, όπως και με το μιλφέιγ κοτόπουλο.

Ένα αξιοσημείωτο πιάτο είναι τα σαλιγκάρια που μπορούν να συνδυαστούν με κρασιά που έχουν οξύτητα όπως το Sauvignon ή το Βιδιανό της Κρήτης ή με μία σαμπάνια. Τελος με το Sauvignon blanc ταιριάζει και το κατσικίσιο γαλλικό τυρί chevre που ψήνεται στο φούρνο και το σερβίρουμε με σύκο ή με πάστα σύκου, αν δεν είναι η εποχή του, και προσούτο.

κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar

Θεωρείτε ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν κάτι να ζηλέψουν από τον διεθνή ανταγωνισμό;

Το μόνο που έχουν να ζηλέψουν είναι η εμπειρία τους και η μακρά τεχνογνωσία. Αυτό το πράγμα πάντα θα το ζηλεύουν γιατί οι Γάλλοι και οι Ιταλοί θα είναι πάντα 100 χρόνια μπροστά από μας σε όλα τα επίπεδα. Οι Έλληνες παραγωγοί με την 30ετή εμπειρία που έχουμε οι περισσότεροι στο κομμάτι της οινοποίησης μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολλά κρασιά που είναι εφάμιλλα σε γεύση και ποιότητα με πολλά του εξωτερικού.

κρασί,methi,wine bar

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κρασί και γιατί;

Αγαπημένο δεν υπάρχει, πάντα δοκιμάζοντας νέα κρασιά βρίσκεις κάποιο άλλο αγαπημένο. Από την άποψη της ποικιλίας προτιμώ το Chardonnay που δίνει γεμάτα κρασιά σε σχέση με άλλα πιο όξινα και ελαφριά σε σώμα. Επίσης το Cabernet sauvignon γιατί έχει οξύτητα και μία λίγο αισθητική τανίνη, η οποία σου κεντρίζει το ενδιαφέρον.

κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar
κρασί,methi,wine bar

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον της ΜΕΘΗ;

Πάντα να έχουμε κάτι καινούργιο να δώσουμε στον πελάτη μας και να μπορούμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο σε φαγητό, για τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιο event στο μέλλον σχετικά με το κρασί.

κρασί,methi,wine bar

ΜΕΘΗ Bistro & Wine Bar

📍 Εθ. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά

📞231 048 2401

Τρίτη-Πέμπτη 2:00μ.μ.–1:00π.μ. Παρασκευή-Σάββατο 2:00μ.μ.–1:30π.μ.

Διαβάστε περισσότερα: Eλληνικό κρασί: Προς ρεκόρ οι εξαγωγές – Ώθηση από τον τουρισμό στις εγχώριες πωλήσεις

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *