Νίκος Τζόλλας: Στην Περιφέρεια μας θεωρούμε πολύ σημαντική την υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας με στόχο την καινοτομία και την ανάπτυξη

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία έχει συστήσει την Αυτοτελή Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που υπάγεται κατευθείαν στον Περιφερειάρχη και έχει ως αποστολή την πλήρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας και την ανεύρεση τρόπων και μηχανισμών χρηματοδότησης – συνεργασιών”.

Ο κ. Νίκος Τζόλλας, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox24 ανέλυσε το αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας εστιάζοντας στη σημασία σύνδεσης ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων καθώς και σε προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί.

Στις αρμοδιότητές της Υπηρεσίας υπάγονται ιδίως η προετοιμασία και κατάρτιση των φακέλων για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, οι συνεργασίες και η συμμετοχή σε δίκτυα των περιφερειακών κλαδικών σχεδίων και η διάχυση της καινοτομίας και της γνώσης” δήλωσε ο κ Τζόλλας.

Συμπληρωσε πως “Στόχος είναι να ενισχυθεί το επιστημονικό προσωπικό της περιφέρειας μας, οι δήμοι αλλά και τα πανεπιστήμια ούτως ώστε αυτή η τριπλή έλικα να αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες και τα εφόδια για να μπορεί να συνεργαστεί και να προτείνει πλαίσια δράσεων προς χρηματοδότηση.”

Αναλυτικά παρακάτω η συνέντευξη:

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Περιφέρεια και ποιος ο ρόλος σας ως σύμβουλος καινοτομίας και ανάπτυξης;

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι στο επάγγελμα είμαι χημικός. Έχω εργαστεί στην βιομηχανία τροφίμων σε διάφορες θέσεις ευθύνης από το 2005 που πήρα το πρώτο πτυχίο μου μέχρι το 2021. Έχω ασχοληθεί με τον τομέα της καινοτομίας με την ιδιότητά μου ως ερευνητής συμμετέχοντας σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και με την επαγγελματική μου ιδιότητα σε βιομηχανίες τροφίμων όπου ένα από τα αντικείμενα απασχόλησης ήταν και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Έτσι απο την επαγγελματική μου εμπειρία είχα αποκτήσει όλο αυτό το διάστημα μια τεχνογνωσία όσον αφορά το πως μπορεί κάποιος να βγάλει ένα καινοτόμο προϊόν στην αγορά. Το 2019 υπήρξε η πρόταση από τον περιφερειάρχη μας τον Απόστολο Τζιτζικώστα να τον βοηθήσω σ αυτόν ακριβώς τον τομέα, δηλαδή στην διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις. Έτσι πήρα την απόφαση να κατέβω στην πολιτική σκηνή.

Είστε εντεταλμένος για θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης στην περιφέρεια. Ποιες είναι οι δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς την κατεύθυνση αυτή ;

Η Περιφέρεια προκειμένου να προβεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του οικοσυστήματος καινοτομίας δημιούργησε προγράμματα, δράσεις δηλαδή, που ήταν χρηματοδοτημένες από το επιχειρησιακό χρηματοδοτικό πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος ήταν να ενισχύσει το επιστημονικό προσωπικό της περιφέρειας μας, τους δήμους αλλά και τα πανεπιστήμια ούτως ώστε αυτή η τριπλή έλικα όπως σας ανέφερα να αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες και τα εφόδια για να μπορεί να συνεργαστεί και να συνδιαμορφώσει προτάσεις προς χρηματοδότηση οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα τα κουπόνια καινοτομίας για πολύ μικρές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. H μέγιστη επιχορηγούμενη αξία των υπηρεσιών αυτών για τη συγκεκριμένη δράση (κουπόνια καινοτομίας) ήταν 10.000,00 ευρώ με ποσοστό επιχορήγησης 100% , τις οποίες μπορούσε μια επιχείρηση να τις εκμεταλλευτεί με κάποια συνεργασία με τις ερευνητικές μας ομάδες, έτσι ώστε να υλοποιήσει το σχεδιασμό κάποιου νέου προϊόντος, κάποιας νέας υπηρεσίας και αργότερα να την υιοθετήσει. Όλο αυτό το πρόγραμμα μπορούσε να υλοποιηθεί σε διάστημα 6 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύσαμε ερευνητικές ομάδες και μάλιστα τους δώσαμε και τη διέξοδο να συνεργαστούν με τη βιομηχανία και να τους προσφέρουν λύσεις οι οποίες θα αύξαναν την παραγωγικότητά τους, κάτι που θέλουν όλες οι επιχειρήσεις σήμερα.

Η δράση αυτή βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης με συνολικό ποσό προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ (Περισσότερες πληροφορίες: http://www.pepkm.gr/)

Μια δεύτερη δράση ήταν τα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας, η οποία προϋπέθετε τη συνεργασία πάλι της επιχειρηματικής μας κοινότητας με τους ερευνητικούς φορείς, έτσι ώστε να υλοποιήσουν μια δράση ανάπτυξης ενός καινοτόμου προϊόντος, μιας καινοτόμου υπηρεσίας κτλ με ανώτατο ποσό χρηματοδότησης τα 400.000 . Στόχος της δράσης αυτής η οποία βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης ήταν η προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην έρευνα και στην ανάπτυξη, η ανάπτυξη δεσμών και συνεργιών μεταξύ επιχειρήσεων, κέντρων έρευνας και των Πανεπιστημίων μας. Επίσης ένα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτής της δράσης είναι η μεταφορά της τεχνολογίας και την έρευνας από τα τα ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμιά μας στις επιχειρήσεις με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, πιλοτικών γραμμών παραγωγής και διαδικασιών.

Και ήταν μια δράση η οποία είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι χρηματοδοτήθηκαν όλα τα σχέδια τα οποία υποβλήθηκαν και για το σκοπό αυτό αυξήθηκε σημαντικά με απόφαση του Περιφερειάρχη μας ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, αγγίζοντας το ποσό των 47 εκατ. ευρώ

Για ποιους λόγους θεωρείτε πως η καινοτομία είναι αναγκαία πλέον στην σύγχρονη εποχή; Η καινοτομία μπορούμε να πούμε ότι δημιουργεί και τεχνολογία η οποία με την σειρά της εκτοξεύει την ανάπτυξη. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Η καινοτομία είναι αναγκαία σύμφωνα με όλους τους οικονομολόγους. Πρόσφατα διάβασα ένα βιβλίο του Οικονομολόγου καθ στο ΜΙΤ, Ντάρον Ατζέμογλου (Daron Acemoğlu), σχετικά με τους παραγωγικούς συντελεστές που οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και ένας από αυτούς είναι η αύξηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Δηλαδή, όταν μια επιχείρηση διαθέτει προηγμένη τεχνολογία ή μπορεί να εισάγει στην αγορά ένα καινοτόμο προϊόν, ή διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και τις συνέργειες για να αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα, αυτομάτως αναπτύσσεται κιόλας.

Θεωρούμε στην Περιφέρειά μας πολύ σημαντικό να μπορεί να υιοθετηθεί προηγμένη τεχνολογία, προερχόμενη φυσικά από ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, αλλά και μόνοι μας να μπορούμε με τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις να προάγουμε την καινοτομία, να αναπτύσσουμε δηλαδή καινούργια προϊόντα / υπηρεσίες σε συνεργασία με τους ερευνητικούς μας φορείς.

‘Εχουν γίνει δράσεις από την περιφέρεια στο κομμάτι της τεχνολογίας;

Φυσικά έχουν γίνει δράσεις. Έχει υλοποιηθεί η δράση Προμήθεια εξοπλισμών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ύψους 15 εκατ ευρώ για τα Ερευνητικά μας ιδρύματα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Έχει υλοποιηθεί η δράση Κουπόνια Τεχνολογίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 εκατ ευρώ με στόχο την ενδυνάμωση της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τις επιχειρήσεις μας. Έχουν υλοποιηθεί δράσεις ενίσχυσης με ψηφιακή τεχνολογία των επιμελητηρίων μας και των Πανεπιστημίων μας. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούμε και με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά έργα σας ως τώρα;

Τα σημαντικά έργα της Διοίκησης Τζιτζικώστα αφορούν όπως σας είπα τη σύσταση της αυτοτελούς διεύθυνσης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με σκοπό να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Αυτό ως κίνηση δηλώνει ότι η Περιφέρειά μας αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρότητα την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας. Επίσης έχει συσταθεί το γραφείο One Stop Liaison Office που λειτουργεί καθημερινά στο κτίριο Αλλατίνη, στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικές ομάδες για να εγγραφούν στο μητρώο, να ενημερώνονται για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η Περιφέρεια, να μπορούν να κάνουν δράσεις μεταξύ τους και να υποβάλλουν προτάσεις προς χρηματοδότηση.

Ένα άλλο πλαίσιο, το οποίο έχει αναπτυχθεί πολύ κατά το παρελθόν και αναπτύσσεται συνεχώς, είναι το πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου Interegg και τύπου Horizon. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει καταφέρει να εντάξει την Περιφέρεια ως την πλέον ανταγωνιστική περιφέρεια της Ευρώπης, όσον αφορά σε θέματα συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ως αξιόπιστος εταίρος πλέον, δεχόμαστε προτάσεις από ανταγωνιστικές Περιφέρειες της Ευρώπης να συμμετέχουμε ως εταίροι σε σημαντικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα που στόχο έχουν την ανάπτυξη πολιτικών και καλών πρακτικών για ζητήματα που αφορούν πχ το Περιβάλλον, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Αγροδιατροφή κα. Αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κέρδος για την Περιφέρειά μας. Την αναβαθμίζει συνολικά στην Ευρώπη. Και σε αυτό το σημείο θα στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις στο μέλλον.

περιφέρεια,κεντρική μακεδονία,επιχειρηματικότητα,Τζόλλας

Επίσης, η Περιφέρειά μας ακολουθεί τη στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αναλυθεί, στην Περιφέρειά μας πρωταγωνιστής τομέας είναι ο αγροδιατροφικός. Άρα προς αυτόν τον τομέα έχουμε βάλει και όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουμε διάφορες συμπράξεις μεταξύ των ερευνητικών μας ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων. Στόχος είναι να ενισχυθεί και ο μεταποιητικός κλάδος ο οποίος σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα της Αγροδιατροφής ευελπιστούμε να προσδώσει πρόσθετη αξία στα προϊόντα που παράγουμε στην Περιφέρειά μας.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για μερικά από τα σημαντικά προγράμματα με τα οποία ασχολείται η Αυτοτελής Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας;

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας τρέχει πολύ σημαντικά προγράμματα τύπου Interegg στην περιφέρεια μας. Aπό αυτά τα προγράμματα απορροφά σημαντικό μέρος των κονδυλίων και συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς στην Περιφέρειά μας προκειμένου να προτείνει λύσεις βιώσιμες για διάφορα θέματα.

Παραδείγματος χάριν, η ΠΚΜ συμμετέχει σε ένα απο τα πρόγραμμα τύπου Inderegg που ονομάζεται Ποσειδωνία, που αφορά την προστασία του οικοσυστήματος της Ποσειδωνίας, των θυμώνων (φυκιών) , δηλαδή του Θερμαϊκού κόλπου. Από εκεί αναδείχτηκαν πολύ σημαντικά στοιχεία όσον αφορά την Ποσειδωνία που υπάρχει στο Θερμαϊκό κόλπο, πχ ότι είναι δηλαδή ένα υγιές σύστημα, στο οποίο ζουν πολλοί μικροοργανισμοί, πολλά είδη ψαριών και αυτό το σύστημα πρέπει να προστατευθεί. Και το αποτέλεσμα αυτού του έργου ήταν να δούμε τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε για την προστασία του οικοσυστήματος και τι μπορούμε να κάνουμε για τα φύκια που ξεβράζονται στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, ποιες είναι οι λύσεις που μπορούμε να προτείνουμε ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προστατεύοντας παράλληλα τις ακτές μας απο τη διάβρωση.

Περισσότερες πληροφορίες: https://posbemed2.interreg-med.eu/

Το άλλο πρόγραμμα που τρέξαμε το τελευταίο διάστημα ήταν το πρόγραμμα της συμμετοχικής χρηματοδότησης, το Blue Crowdfunding. Αυτό το πρόγραμμα προέβλεπε να δούμε και να προτείνουμε κάποιες δράσεις που αφορούν στην ανάδειξη του οικοσυστήματος γενικότερα που δραστηριοποιείται στο παραλιακό/παράκτιο μέτωπο.

Γι αυτό το λόγο ενισχύσαμε δύο οργανισμούς, τη Δράση για την Άγρια Ζωή και την Εχεδώρου Φύσις, οι οποίοι είναι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος στο Δέλτα του Γαλλικού. Ως ΠΚΜ χρησιμοποιώντας εργαλεία συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος καταφέραμε να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές με τους εταίρους ώστε οι οργανισμοί αυτοί να δημοσιοποιήσουν τα έργα που θέλουν να κάνουν στην περιοχή και να τα ανεβάσουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω της οποίας κατάφεραν να αντλήσουν ποσά άνω των 15.000 ευρώ. Ένας ακόμα σημαντικός στόχος του έργου ήταν να αναδείξουμε τον ρόλο και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος στην πολύπαθη περιοχή του Δέλτα του Γαλλικού, η οποία αποτελεί ένα πνεύμονα ζωής για τη Θεσσαλονίκη μας και πρέπει να το προστατεύσουμε.

Περισσότερες πληροφ. https://blue-crowdfunding.interreg-med.eu/

Ένα ακόμα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα Internisa, το οποίο ασχολείται με την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών και πως μπορούμε να εντάξουμε τις γυναίκες σε σημαντικές θέσεις ευθύνης καλά αμειβόμενες, να βρούμε ρόλους οι οποίοι τις αναδεικνύουν. Γιατί, όπως έχουμε καταλάβει και από τις έρευνες που υπάρχουν, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε σημαντικές θέσεις ευθύνης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε. Πρέπει να βρούμε στρατηγικές οι οποίες θα αναδείξουν τον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας σήμερα. Μια γυναίκα που είναι εργαζόμενη, αλλά και μητέρα, έχει τις δυσκολίες της. Θέλουμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την εκπροσώπησή της σε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση, στην επιχειρηματικότητα και στην έρευνα. Έχουμε ολοκληρώσει και το σχέδιο για την ισότητα των φύλων στους οργανισμούς. Είναι ένα σχέδιο το οποίο μπορεί ο κάθε οργανισμός να το υιοθετήσει και να το προσαρμόσει στα μέτρα του έτσι ώστε μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών να προβάλλεται κι ο ρόλος των γυναικών στους οργανισμούς που υιοθετούν το συγκεκριμένο σχέδιο.

Επίσης ο ρόλος της αυτοτελούς διεύθυνσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι να συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς ως προς την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών προς όφελος των πολιτών. Μια εφαρμογή η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη αυτή τη στιγμή και βαίνει στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι η εφαρμογή HealthYes, στην οποία οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να βρίσκουν εύκολα γιατρό, να κλείσουν ραντεβού με κάποια ειδικότητα γιατρού που θέλουν, να βρίσκουν την διαθεσιμότητα που υπάρχει στα ραντεβού, να μπορούν να βρουν το κοντινότερο φαρμακείο, να ενημερωθούν για το αν βρίσκεται σε έλλειψη το φάρμακο που θέλουν.

Η άλλη εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει για το Crowdfund, για την συμμετοχική χρηματοδότηση, είναι το εργαλείο CanDo το οποίο σκοπεύουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να το χρησιμοποιήσουμε για την ενίσχυση των οργανισμών που έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο.

Μια ακόμα από τις σημαντικές δράσεις της ΠΚΜ για την ενίσχυση της απασχόλησης η οποία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης και χρηματοδοτείται απο το ΠΕΠ της ΠΚΜ με συνολικό 7 εκατ. ευρώ είναι η Ενίσχυση ανέργων για αυτοαπασχόληση και ίδρυση νέων επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη δράση αυτή ενισχύονται άνεργοι συμπολίτες μας με τη δυνατότητα να πάρουν επιταγή 14.800 ευρώ προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση πάνω στους τομείς που προέβλεπε η RIS3 σε συγκεκριμένους ΚΑΔ. Άρα ένας που ήθελε να ακολουθήσει το ελεύθερο επάγγελμα και ήταν άνεργος, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το πρόγραμμα που ήταν ώστε να κάνει τη δική του επιχείρηση.

Φυσικά αν ρωτήσετε αν φτάνουν τα 15 χιλιάρικα για να κάνεις επιχείρηση, μερικές φορές φτάνουν, μερικές φορές είναι πολύ λίγα. Ένας όμως που θέλει να πάει σ αυτό τον τομέα, το χει σχεδιασμένο και τυγχάνει να ναι άνεργος, γι αυτόν είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο καλύπτει το αρχικό κόστος ενοικίων και λειτουργικών εξόδων, του πρώτου εξοπλισμού, των πρώτων υλών. Η δράση αυτή είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και μάλιστα ο περιφερειάρχης αναγκάστηκε να αυξήσει τον προϋπολογισμό για αυτό το σημαντικό έργο, προκειμένου όλοι όσοι κατέθεσαν πρόταση και ήταν άνεργοι να μπορούν να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση. Δεν έμεινε κανένας απέξω δηλαδή σ’αυτό το πρόγραμμα. Η δράση αυτή ευελπιστούμε να προχωρήσει και το επόμενο διάστημα.

Θεωρείτε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη η οποία ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα; Υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, ικανές να τους κρατήσουν στον τόπο τους;

Οι προσπάθειες έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν. Θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη στην οποία ένας νέος μπορεί να έχει πολύ καλή ποιότητα ζωής, αλλά βέβαια δεν φτάνει αυτό. Θέλει και καλά αμειβόμενη θέση εργασίας. Σε αυτό το σημείο είμαστε ανώριμοι ακόμα, δηλαδή δεν έχουμε το πλήθος των επιχειρήσεων οι οποίες μπορεί να προσφέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις.

Ως προς αυτό αγωνιζόμαστε να προσελκύσουμε επενδύσεις όχι μόνο στον κλάδο της πληροφορικής. Όπως ξέρετε, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην Περιφέρεια μας κολοσσοί εταιρείες στον συγκεκριμένο τομέα. Θέλουμε να εγκατασταθούν και προσπαθούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και στον αγροδιατροφικό κλάδο, έτσι ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, να αυξηθεί ο μισθός και να αξιοποιηθεί το ερευνητικό δυναμικό που ασχολείται πχ με τον κλάδο της αγροδιατροφής, με τον τομέα της υγείας, με τον τομέα των ιατροτεχνολογικό. Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στη Θεσσαλονίκη μας και στην Περιφέρειά μας εταιρείες που ασχολούνται και με άλλους κλάδους.

Τι σχέδια έχετε για το μέλλον της Θεσσαλονίκης ως προς την σύνδεση επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σκοπό την καινοτομία; Σε τι θα βοηθήσει ο νέος αναπτυξιακός οργανισμός που βρίσκεται υπό σύσταση;

Με την προηγούμενη προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε καταφέρει το επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο προς τις συνολικές δράσεις να είναι το μεγαλύτερο εργαλείο που είχε ποτέ η Περιφέρεια μας. Αυτό θα αγγίξει ένα συνολικό ποσό 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό προβλέπονται δράσεις καινοτομίας, ύψους περίπου 100 με 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα θέλουμε να απορροφηθούν σε δράσεις διασύνδεσης επιχειρηματικότητας με τα ερευνητικά μας ιδρύματα.

Η σύσταση αυτού του αναπτυξιακού οργανισμού, θα έχει στόχο αφενός την ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης των Δήμων στο σχεδιασμό και στην υποστήριξη προτάσεων προς χρηματοδότηση και αφετέρου να ενισχύσει δράσεις στον τομέα του πολιτισμού, της καινοτομίας και γενικότερα της εξωστρέφειας. Θα είναι, λοιπόν, ένα ακόμη εργαλείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των υποδομών στην Περιφέρειά μας.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στη μεγάλη προσπάθεια του Περιφερειάρχη μας κ Απόστολου Τζιτζικώστα η οποία μέσω του προγράμματος Διέξοδος σχεδιάστηκε για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την Πανδημία, στηρίζοντας παράλληλα και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Διαθέτοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό ύψους 205 Εκατ ευρώ συμβάλλαμε ως ΠΚΜ στο να ενισχυθούν συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και να υποστηριχθούν 24.500 θέσεις εργασίας!

Διαβάστε περισσότερα: Δράση εθελοντικής αιμοδοσίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.