Εκδήλωση της Art House by Ellikalisora με θέμα το παιδικό ιχνογράφημα στο 12ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων

Η Art House by Ellikalisora δίνει το παρών και στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης μέσα από μια ενημερωτική εκδήλωση βασισμένη στην παιδική ψυχοσύνθεση – Μάθετε για το “βαθύ νόημα” των παιδικών ζωγραφιών και βελτιώστε τη σχέση με το παιδί σας παρέα με ειδικούς ψυχικής υγείας

Μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων με θέμα το παιδικό ιχνογράφημα έχει βάλει σε εφαρμογή η υπηρεσία προώθησης παιδικής τέχνης Art House by Ellikalisora. Η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία στις 5 Νοεμβρίου του 2022 στο 18ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς, ενώ η δεύτερη υλοποιήθηκε σήμερα 27 Νοεμβρίου στο 12ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων με μεγάλη παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών.

Η υπηρεσία σε συνεργασία με το 12ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων έστειλε κάλεσμα συμμετοχής σε γονείς αλλά και όσους έχουν άμεση σχέση με παιδιά, με στόχο να τους ενημερώσει κατάλληλα για τη σημαντικότητα των εικαστικών δημιουργημάτων των παιδιών αλλά και να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με την παρατήρηση και την αναγνώριση βασικών στοιχείων στις ζωγραφικές συνήθειες των παιδιών που μπορούν να οδηγήσουν σε καθοριστικά συμπεράσματα.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι ειδικοί ψυχικής υγείας Πάνος Πλουμίδης και Στέλλα Ντίσκου οι οποίοι εστίασαν στην παρατήρηση και ανάλυση της παιδικής ψυχοσύνθεσης μέσω των ζωγραφιών με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων όπως η παιδική κακοποίηση, η κατάθλιψη, καθώς επίσης και το πως αισθάνεται το παιδί για τον κάθε γονέα αλλά και για την θέση του μέσα στην οικογένεια.

Ο κ. Πλουμίδης μίλησε για τη σημασία των χρωμάτων που επιλέγει ένα παιδί να τοποθετήσει στο εικαστικό του δημιούργημα, έδωσε παραδείγματα παιδικών ιχνογραφημάτων που αποκάλυπταν κακοποιητικές συμπεριφορές και στη συνέχεια μοιράστηκε με το κοινό παιδικές ζωγραφιές πάνω στις οποίες ανέλυσε βασικές μεθόδους αναγνώρισης προβληματικών στοιχείων που εκφράζουν τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική.

Παίρνοντας το λόγο η κ. Ντίσκου είπε πως η ζωγραφική είναι για τα παιδιά ένας εύκολος τρόπος έκφρασης διότι μέσω αυτής δεν αισθάνονται ότι προδίδουν κάποιον και έτσι εκφράζονται πιο ελεύθερα, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως όταν ένα παιδί ζωγραφίζει δεν πρέπει να παρεμβαίνει ο γονιός διότι υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα και να μη γίνει σωστή διάγνωση. Παράλληλα μίλησε και για τη σημασία της θέσης των προσώπων σε μια παιδική ζωγραφιά λέγοντας πως η τοποθεσία που επιλέγει το παιδί για το εκάστοτε άτομο δίνει κατευθυντήρια γραμμή στα συμπεράσματα των ειδικών και συμβάλλει στη διάγνωση της κάθε περίπτωσης.

Στόχος της ArtHouse by Ellikalisora είναι να παρέχει έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα ψυχικής υγείας παιδιών αλλά και να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση προβληματικών καταστάσεων παρέχοντας συμβουλευτική και λύσεις βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών.

Η ιδρύτρια της υπηρεσίας κα. Έλλη Καλησώρα στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε το κοινό για την ενεργή συμμετοχή και όπως είπε στόχος είναι η ψυχική υγεία να καταφέρει να μπει στις συζητήσεις και στην καθημερινότητα όλων.

Mini συνεδρίες και αξιολόγηση παιδικών ζωγραφικών

Οι γονείς συμμετείχαν πολύ ενεργά στη συζήτηση εκφράζοντας σκέψεις, προβληματισμούς αλλά και προσωπικά βιώματα ενώ παράλληλα έλυσαν απορίες και ενημερώθηκαν για τις τεχνικές παρατήρησης και αξιολόγησης των ζωγραφιών. Η αλληλεπίδραση του κ. Πλουμίδη και της κ. Ντίσκου με το κοινό είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία καθώς στο τέλος της εκδήλωσης έδωσαν στους γονείς τη δυνατότητα να μοιραστούν μαζί τους από μια ζωγραφιά των παιδιών τους. Συγκεκριμένα πραγματοποίησαν mini συνεδρίες με τον κάθε γονέα ξεχωριστά όπου εξέτασαν τη ζωγραφιά που ο κάθε ένας παρουσίασε για το παιδί του.

Την εκδήλωση συνόδευσε με εκλεκτές ετικέτες κρασιών η “Messimvria Winery” ενώ τα Αρτοποιία Ιωαννη Τουρλη πρόσφεραν φρέσκες λιχουδιές διαφόρων ειδών

Στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης είναι εγκατεστημένο το οινοποιείο και οι αμπελώνες της «Μεσημβρία Οινοποιητική». Από το 1996 καλλιεργεί με μεράκι τους αμπελώνες του, οινοποιεί τα σταφύλια του και παράγει αυθεντικά κρασιά από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

Art House by Ellikalisora

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

www.arthousebyellikalisora.com

E-mail:arthousebyellikalisora@yahoo.com

instagram: @elli_kalisora

facebook: Έλλη Καλησώρα

ΤΗΛ:6979 837 985

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης: metafox.gr

Διαβάστε περισσότερα: Εκδήλωση τριών θεματικών με βασικό εργαλείο την τέχνη από την Art House by ellikalisora

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.