Η Κίνα χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς έναντι της Covid μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά, η Κίνα προχωρά σε αλλαγή της μέχρι σήμερα αυστηρής στάσης της έναντι της Covid 19, χαλαρώνοντας ορισμένους περιορισμούς για τον ιό.

Δεκάδες συνοικίες στη Σαγκάη και τη Γκουανγκζού, πόλεις που έχει σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων, απαλλάχθηκαν από τα μέτρα καραντίνας την Πέμπτη.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «νέα κατάσταση».

Η χαλάρωση έρχεται καθώς στην Κίνα σημειώνονται μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της για μηδενική ανοχή στην Covid.

Η αναταραχή προκλήθηκε από μια πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα στη δυτική περιοχή Xinjiang που σκότωσε 10 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι οι μακροχρόνιοι περιορισμοί του Covid στην πόλη συνέβαλαν στους θανάτους, αν και οι αρχές το αρνούνται.

Αυτό οδήγησε σε πολυήμερες εκτεταμένες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, οι οποίες έκτοτε έχουν υποχωρήσει εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας.

Οι περιορισμοί σε μεγάλες πόλεις όπως η Γκουανγκζού άρθηκαν απότομα την Τετάρτη (30/11), ώρες αφότου στην πόλη σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις που οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Μια κοινότητα στην πρωτεύουσα Πεκίνο επέτρεψε επίσης κρούσματα Covid με ήπια συμπτώματα να απομονωθούν στο σπίτι, σύμφωνα με έκθεση του Reuters, κάτι που απέχει πολύ από τα πρωτόκολλα νωρίτερα φέτος που προέβλεπαν ολόκληρα κτήρια και κοινότητες να μπαίνουν σε lockdown, μερικές φορές ως αποτέλεσμα μόνο ενός θετικού κρούσματος.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Σαγκάη και η Τσονγκκίνγκ, υπήρξε επίσης ορισμένη χαλάρωση στους κανόνες.

Σημειώνεται πως ένας από τους πιο ανώτερους αξιωματούχους της Κίνας για την πανδημία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν, δήλωσε ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένειες εξασθενεί.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση και νέα καθήκοντα στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας καθώς η παθογένεια του ιού Όμικρον εξασθενεί, περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και έχει συσσωρευτεί εμπειρία στον περιορισμό του ιού», είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ένα παλαιότερο μήνυμα από τις αρχές ότι η χώρα έπρεπε να διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid.

Μετά την άρση των μέτρων lockdown σε πολλές περιοχές της Γκουανγκζού, ο Λιτζίν Χονγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen, είπε ότι «θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ανακάμψει η πόλη. Ωστόσο, είναι φοβερό να ξαναδούμε την πόλη Γκουανγκζού».

Η Κίνα κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών κρουσμάτων Covid από την έναρξη της πανδημίας – με περισσότερα από 36.000 κρούσματα να καταγράφονται την Τετάρτη.

Ωστόσο, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι μικροσκοπικοί για μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων και επίσημα λίγο περισσότεροι από 5.200 έχουν πεθάνει από την έναρξη της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα: Φινλανδία: Η αρχή ενέργειας προειδοποιεί ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.