Παναγιώτης Φτάκας: Ο βιγκανισμός δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της διατροφής, αλλά στον τρόπο ζωής συνολικά

“Το μεγαλύτερο λάθος που έχω καταλάβει ότι συμβαίνει σε πολλούς ασκούμενους και παραμένουν στάσιμοι είναι το ότι στα σετ τους όχι μόνο δεν φτάνουν στην αποτυχία επανάληψης, αλλά ούτε καν κοντά σε αυτή”

Ο Παναγιώτης Φτάκας είναι 21 ετών και κατάγεται από την Κοζάνη. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάσει Προπονητική. Η ενασχόληση του με τον αθλητισμό ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και το πάθος του για τη σωματική ευεξία τον οδήγησε στο να μαθαίνει σε βάθος την ανατομία του σώματος με στόχο κάποια στιγμή να μπει δυναμικά στο ρόλο του προπονητή.

Ο Παναγιώτης στα 17 του χρόνια δανείστηκε απο τη μεγαλύτερη αδελφή του ένα βιβλίο με τίτλο “Απεριόριστη Δύναμη” και διαβάζοντας το έκανε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής του. Έγινε vegan μέσα σε λίγες ώρες!

Αυτό το βιβλίο κατάφερε του δώσει το κατάλληλο ερέθισμα και ενεργοποίησε πλευρές του εαυτού του που ενώ υπήρχαν ήταν αδρανείς για πολλά χρονια. Έτσι από την επόμενη κιόλας στιγμή απέβαλε για πάντα το κρέας από τη ζωή του και σήμερα διηγείται την εμπειρία του.

Το Fox24 φιλοξενεί τις συμβουλές του Παναγιώτη για προπονητικά ζητήματα και ζητά από τον ίδιο να μοιραστεί την προσωπική του τακτική σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί σαν vegan!

personal trainer,διατροφή,βάρη

Αναλυτικά η συνέντευξη:

● Υπάρχει η πεποίθηση από πολλούς ότι χορτοφαγία και αθλητισμός δεν πάνε μαζί. Τι απαντάς σε αυτούς; Από που παίρνει ένας vegan αθλούμενος την πρωτεΐνη που χρειάζεται;

Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Υπάρχουν παραδείγματα κορυφαίων αθλητών οι οποίοι είναι vegan, μερικοί μάλιστα έχουν ακολουθήσει τη vegan διατροφή από πολύ μικροί.Πρωτεΐνη παίρνει κανείς από όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και συνδυάζοντας κατάλληλα τροφές μεταξύ τους.

● Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;

Από πολύ μικρός ασχολήθηκα με τον αθλητισμό, αρχικά παίζοντας ποδόσφαιρο και μετά με το γυμναστήριο. Ήταν κι αυτό, δηλαδή, τρόπος ζωής για μένα.

●Ακούγεται συχνά ότι οι γυναίκες δεν «πρέπει» να κάνουν προπόνηση με βάρη γιατί θα «φουσκώσουν». Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Για να μεγαλώσουν οι μύες μας ώστε να φτάσουμε στο σημείο να πετύχουμε μυϊκή υπερτροφία, δηλαδή αύξηση μυϊκής μάζας και μείωση σωματικού λίπους είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για να πέτυχει κάνεις. Θα πρέπει να το κάνει συνειδητά κυνηγώντας αυτόν τον στόχο. Οπότε καταλήγουμε στο ότι αυτός είναι ένας μύθος ο οποίος δεν ισχύει και πρέπει όλες οι γυναίκες να μην φοβούνται κάτι που δεν υπάρχει και δεν είναι εφικτό να γίνει ευκολά. Ας απολαύσουν αυτόν τον υπέροχο τρόπο γυμναστικής που είναι τα βάρη και η προπόνηση με αντιστάσεις γενικότερα.

Ποια είναι τα οφέλη της προπόνησης με βάρη;

Η σωστή προπόνηση με βάρη μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη, τη στάση του σώματος, την απόδοση στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής, την ευλυγισία ως έναν βαθμό, την αντοχή τις αρθρώσεις κλπ. Επίσης, παίζει καθοριστικό ρολό στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας όχι μόνο κατά την διάρκεια της προπόνησης αλλά και έξω από αυτή. Αναπτύσσει κι’ άλλο τον ανταγωνισμό και τον σεβασμό που σε διακατέχει και σου δίνει μαθήματα ζωής. Όλα αυτά προέρχονται από την προπόνηση με βάρη!

Γνωρίζουμε πως η αερόβια άσκηση βοηθά στην απώλεια βάρους. Αν κάποιος θέλει να χάσει κιλά συστήνεται να κάνει και προπόνηση με βάρη;

Η προπόνηση με αντιστάσεις δεν πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα μας ακόμα και όταν θέλουμε να πέτυχουμε μείωση λίπους και όχι τόσο αύξηση δύναμης ή αύξηση όγκου των μυών μας. Θα βοηθήσει στην καύση λίπους, ειδικά εάν εκτελούμε αρκετές επαναλήψεις και θα  κρατήσει του μυς μας σε καλή κατάσταση ώστε να φανεί όμορφο το σώμα μας όταν μειωθεί το λίπος. Ακόμα και να μην έχουμε λίπος αν δεν υπάρχουν μυς δεν θα έχουμε το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε αλλά ούτε θα είμαστε υγιείς.

personal trainer,διατροφή,βάρη

● Τι πρόγραμμα προτείνεις σε κάποιον που τώρα θέλει να ξεκινήσει για πρώτη φορά τα βάρη; Τι προσδοκίες θα πρέπει να έχει;

Θα πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής και να μπει σιγά σιγά στην ρουτίνα της προπόνησης με βάρη. Να ενδυναμώσει στην πάροδο του χρόνου τους μύες, τις αρθρώσεις αλλά και την φυσική του κατάσταση για να μπορέσει μετά να έχει μεγάλους στόχους και απαιτήσεις όπως το να σηκώσει περισσότερα κιλά ή να μεγαλώσει το σώμα του κλπ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι η κυκλική προπόνηση ή οποιοδήποτε άλλο είδος προπόνησης που θα ενεργοποιήσει τους μύες χωρίς να τους σοκάρει και να έχουμε άσχημα πιασίματα και μεγάλη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς.

● Ποια είναι κατά την γνώμη σου τα συχνότερα λάθη που κάνει ένας αθλούμενος και δεν βλέπει αλλαγές στο σώμα του;

Το μεγαλύτερο λάθος που έχω καταλάβει ότι συμβαίνει σε πολλούς ασκούμενους και παραμένουν στάσιμοι είναι το ότι στα σετ τους όχι μόνο δεν φτάνουν στην “αποτυχία επανάληψης” αλλά ούτε καν κοντά σε αυτή. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται τόσο πολύ οι μύες αφού δεν πιέζονται αρκετά και έτσι απλά συντηρούνται. Ένα ακόμη μεγάλο λάθος είναι η εκτέλεση των ιδίων ασκήσεων. Οι ασκήσεις πρέπει να αλλάζουν και να αντικαθίστανται με άλλες παρόμοιες όταν το σώμα μας έχει συνηθίσει σε αυτό το προπονητικό ερέθισμα και δεν μπορεί άλλο να έχει βελτίωση και ανάπτυξη.

personal trainer,διατροφή,βάρη

● Εδώ και κάποια χρόνια έχεις υιοθετήσει στον βιγκανισμό. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να στραφείς στην χορτοφαγική διατροφή; Πότε έγινε αυτή η αλλαγή;

Αυτό που με επηρέασε είναι το βιβλίο “Απεριόριστη δύναμη” του Anthony Robbins, στο οποίο ο συγγραφέας συνδύαζε την χορτοφαγική διατροφή με την υγιεινή ζωή και έτσι ξεκίνησα να το ψάχνω περισσότερο. Είμαι vegan από τα 17 μου, δηλαδή εδώ και 4 χρόνια. Ήμουν ήδη αρκετό καιρό πριν απλά δεν το είχα καταλάβει μέχρι που αποφάσισα συνειδητά ότι θέλω να ακολουθήσω αυτό. Στην αρχή έγινε για λόγους υγείας, πλέον όμως είναι κυρίως για λόγους ιδεολογίας και ηθικής σε ό,τι αφορά τα ζώα.

● Αντιμετώπισες δυσκολίες ως vegan στο να προσαρμόσεις την διατροφή σου στις ανάγκες που είχε ο οργανισμός σου;

Έκανα ήδη πολύ υγιεινή διατροφή λόγω του ποδοσφαίρου και γενικά του αθλητισμού. Δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία, ίσα ίσα που είδα στην αρχή ότι με βοήθησε πάρα πολύ αυτή η αλλαγή.

Τι συμβουλες θα έδινες σε κάποιον που αθλείται και θέλει να γίνει vegan; Τι να προσέξει;

Θα τον συμβούλευα να το ψάξει πρώτα και να βρει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θέλει να το κάνει, να βρει το κίνητρο του. Ο βιγκανισμός δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της διατροφής, αλλά στον τρόπο ζωής συνολικά. Δεν μπορεί δηλαδή να είσαι βίγκαν αλλά να φοράς δέρματα.

Μπορεί να το κάνει σταδιακά, να γίνει πρώτα vegetarian, να δει αν όντως το θέλει πραγματικά και αν το αντέχει.

Έχεις λάβει σχόλια, είτε από άτομα που προπονείς είτε από τον περίγυρο σου γενικότερα, σχετικά με τις διατροφικές σου επιλογές;

Πάρα πολλά, θετικά και αρνητικά. Κυρίως αρνητικά, όπως γιατί το κάνεις αυτό, ζορίζεις τον εαυτό σου κλπ. Πολλοί δεν μπορούν να δεχτούν αυτόν τον τρόπο ζωής και το βλέπουν σαν κάτι διαφορετικό και περίεργο. Ειδικά στον στρατό είχα φάει πολύ bullying σχετικά με αυτό. Παρ όλα αυτά δεν μου πέρασε ποτέ απ το μυαλό να αμφισβητήσω ή να αλλάξω την επιλογή μου!

Διαβάστε περισσότερα: Το workout που καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει την μνήμη και τον ύπνο

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.