Κίνα: Ο πρόεδρος Σι καλεί σε ενότητα καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια «νέα φάση» διαχείρισης της COVID

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε σήμερα έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια “νέα φάση” στην προσέγγισή της για την καταπολέμηση της πανδημίας κατά τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για την COVID-19 αφότου η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική της των λοκντάουν και των μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που προβλήθηκε τηλεοπτικά ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της COVID-19 και ότι η πολιτική της “αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο” όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία.

“Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας…η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν (τη ζωή τους) θαρραλέα. Επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη”, είπε ο Σι.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα το Πεκίνο κατήργησε την χαρακτηριστική προσέγγισή του που βασιζόταν στη μαζική διενέργεια τεστ και στις επικεντρωμένες καραντίνες και λοκντάουν–την οποία επέβαλε επί σχεδόν τρία χρόνια.

Η αλλαγή της πολιτικής οδήγησε σε ένα κύμα νέων μολύνσεων στη χώρα, σε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ενώ προκάλεσε και διεθνή ανησυχία με τη Βρετανία και τη Γαλλία να γίνονται οι πρώτες χώρες που επέβαλαν περιορισμούς σε ταξιδιώτες από την Κίνα.

Η απόφαση της Κίνας να σταματήσει την πολιτική της μηδενικής κόβιντ την εξομείωσε με τις υπόλοιπες χώρες που στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ανοίξει εκ νέου και συνυπάρχουν με τον ιό.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις για την πολιτική που εισήγαγε ο Σι–η ισχυρότερη ένδειξη λαϊκής απείθειας κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στην προεδρία που συνέπεσε με τα δυσοίωνα στοιχεία για την ανάπτυξη της 17 τρις δολαρίων κινεζικής οικονομίας.

Έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα

Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Σύμφωνα με την Airfinity οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.

Αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη

Η Γαλλία και η Βρετανία ακολούθησαν το παράδειγμα αυξανόμενου αριθμού χωρών χθες Παρασκευή αξιώνοντας από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid, μετά την άρση από το Πεκίνο των υγειονομικών περιορισμών και την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, ένα μέτρο το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «κατανοητό».

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκρινε «αδικαιολόγητη» την υποχρεωτική εξέταση για covid-19 των επιβατών που αφίκνυνται από την Κίνα, καθώς οι κάτοικοι της ΕΕ έχουν «σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ». Παρ’ όλα αυτά κάποιες χώρες αποφάσισαν να λάβουν μέτρα.

Τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν της Κίνας, οι αρχές κατήργησαν στις 7 Δεκεμβρίου την δρακόντεια πολιτική «μηδενικής covid». Χάρη σε αυτή ο πληθυσμός της Κίνας είχε προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία, χάρη στα μαζικά διαγνωστικά τεστ, την αυστηρή παρακολούθηση των μετακινήσεων, αλλά και με την επιβολή lockdown σε ολόκληρες περιοχές μετά τον εντοπισμό λίγων κρουσμάτων και την απομόνωση σε ειδικά κέντρα καραντίνας όσων βρίσκονταν θετικοί στην covid.

Τα ακραία αυτά μέτρα, που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την άρση των μέτρων τα κινεζικά νοσοκομεία γέμισαν από ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και ευάλωτους πολίτες, πολύ λίγοι από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, ενώ πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αντιπυρετικά.

Τι λέει ο ΕΟΔΥ

«Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση» επισημαίνει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης, που έχει προκαλέσει ανησυχία, λόγω και της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, που τίθενται σε ισχύ.

«Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Το πρόσφατο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Κίνας που έχει προκαλέσει εγρήγορση στους οργανισμούς δημόσιας υγείας για τις πιθανές εξελίξεις στην πανδημία παγκοσμίως. Η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με την COVID-19 στην Κίνα και τις πιθανές επιπτώσεις για την ΕΕ, λόγω των μετακινήσεων ταξιδιωτών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου.

Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά.

Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.