Θ. Γλαβίνας στο metafox.gr: «Θα θέσουμε… κόκκινες γραμμές για μία κυβέρνηση συνεργασίας»

Στο metafox.gr φιλοξενήθηκε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας μεταξύ άλλων για την απαρχή της ενασχόλησής του με την πολιτική, τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, την πιθανή υποψηφιότητά του στη Β΄Θεσσαλονίκης, αλλά και την οπαδική βία, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Συνέντευξη στον Βασίλη Μελίδη

Όταν τον ρωτήσαμε από πότε μπήκε… μέσα του το μικρόβιο της πολιτικής, ο κ. Γλαβίνας απάντησε ότι «η πολιτική για μένα είναι μία καθημερινότητα, κάθε πράξη, κάθε συμπεριφορά που αφιερώνουμε στις συναλλαγές μας, στην οικογενειακή μας ζωή. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης τη σχέση του με την κοινωνία, με τους ανθρώπους το κράτος. Όλα, κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με την πολιτική. Εγώ αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου ως ενεργός πολίτης και από πολύ μικρός είχα ανησυχίες στο πώς λειτουργεί το κράτος, πού πάει η κοινωνία και μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με έντονη την παρουσία της πολιτικής δεν ήταν δύσκολο να ακολουθήσω ένα δρόμο ενεργής συμμετοχή στα κοινά».

Ερωτώμενος για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της έκανε λόγο για ένα «φιλανθρωπικό κράτος που προσπαθεί να στήσει η ΝΔ», χαρακτηρίζοντάς το ως «εκλογικό μηχανισμό». «Όταν δίνεις, λοιπόν, ένα επίδομα στον πολίτη, ουσιαστικά τον φτωχοποιείς με έναν έμμεσο τρόπο και του δίνεις ένα κοκαλάκι για να πεις “εγώ είμι εδώ”. Εμείς δε θέλουμε ένα τέτοιο κράτος, θέλουμε σταθερές δομές κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικής προστασίας, μέτρα που θα ανακουφίζουν και θα ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών με μακροπρόθεσμο τρόπο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε χώρες με πιο αυξημένο βιοτικό επίπεδο (όπως η Γερμανία, στην οποία έχει σπουδάσει), όπου οι τιμές των προϊόντων είναι χαμηλότερες. «Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τα βάλει με την αισχροκέρδεια, ίσα ίσα έριχνε νερό στο μύλο της αισχροκέρδειας», τόνισε επίσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για πλαφόν στις τιμές λιανικής ενέργειας, ώστε να μετριαστεί το κόστος τόσο στις εταιρίες όσο και στο λαό. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα, ίσα ίσα συνεχίζει τη δράση τους», επισήμανε ο κ. Γλαβίνας.

Τι στάση θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο ενδεχόμενο συγκρότησης μίας κυβέρνησης συνεργασίας;

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε λίγους μήνες θα κριθούν από τον ελληνικό λαό οι θέσεις και οι προτάσεις μας», τόνισε αρχικά ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να φοράει το μανδύα του θεσμικού πρωθυπουργού, δεν μπορεί να διαλύσει όποτε θέλει τη Βουλή, πρέπει όλοι οι κομματικοί σχηματισμοί να έχουν γνώση πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δε γίνεται να… παίζουμε την κολοκυθιά ή να μαδάμε τη μαργαρίτα. Αυτό σημαίνει ώριμη δημοκρατία».

Αναφορικά με τον κεντρικό πυρήνα του ερωτήματός μας, ο κ. Γλαβίνας τόνισε: «Εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εμείς λέμε ότι επιζητούμε τη σταθερότητα κι εφόσον πάρουμε την τρίτη διερευνητική εντολή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα καθίσουμε να συζητήσουμε επί τη βάσει προγραμματικών θέσεων. Σε όλες τις δημοκρατίες, όχι όπως αυτές που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Ντογιάκος καταφέρεται εναντίον ανεξάρτητων αρχών, τα κόμματα συζητούν κι εφόσον συμφωνήσουν σε προγραμματικές θέσεις, προκύπτουν κυβερνήσεις. Υπερτόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα βάλει πολύ σημαντικά ζητήματα «ως κόκκινες γραμμές», όπως τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, το ζήτημα της κοινωνικής στέγης («που αντανακλά στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που αφορά τη νέα γενιά»), τη δημόσια παιδεία, την εξωτερική πολιτική, την ακρίβεια, το ενεργειακό μίγμα και «πάνω σε αυτά θα βασιστούμε σε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία – συζήτηση».

Όταν ρωτήθηκε αν η απάντησή του υπονοεί μία κυβέρνηση συνεργασίας με κύριο πυλώνα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο κ. Γλαβίνας απάντησε ότι «ο κύριος πυλώνας θα είναι οι προγραμματικές μας θέσεις που περιέγραψα προηγουμένως, θέσεις που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος, θα ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα προσπαθήσουν να απεγκλωβίσουν την Ελλάδα από οποιοδήποτε συμφέρον την κρατάει πίσω».

Η πιθανή υποψηφιότητα στη Β’ Θεσσαλονίκης

Ο κ. Γλαβίνας ερωτήθηκε για την πιθανή υποψηφιότητά του στη Β΄ Θεσσαλονίκης και τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αποκαλύπτοντας την επιθυμία του να μετάσχει στον εκλογικό στίβο. Έκανε λόγο για μία εκτεταμένη περιφέρεια, η οποία «παρότι αποτελεί το μοχλό ανάπτυξης, που εφοδιάζει μία πόλη σχεδόν 1,5 εκατ. με πολύ αξιόλογα αγροτικά προϊόντα, στερείται βασικών υποδομών». Αναφέρθηκε στις περιοχές σε ορεινά μέρη, που «χρήζουν μεγαλύτερης προστασίας». Παράλληλα, στάθηκε στις βιομηχανικές ζώνες που είναι εγκατεστημένες στη Β΄ Θεσσαλονίκης και την περιβαλλοντική προστασία.

«Πρέπει να δούμε πώς όλο αυτό θα συνδεθεί σε ένα συνολικό πλάνο, που θα αναφέρεται στη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι είτε θα ζουν στη Β’ Θεσσαλονίκης και θα εργάζονται στην πόλη είτε το αντίστροφο», πρόσθεσε. «Οι υποδομές είναι το νούμερο ένα, όπως και τα αναπτυξιακά κίνητρα σε περιοχές που μαραζώνουν», υπογράμμισε επίσης. «Η Β’ Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει μία χρήσιμη και ευχάριστη περιοχή για να ζει κανείς, για να δραστηριοποιείται, να αναπτύσσεται, αρκεί να γίνουν ορισμένες περαιτέρω κινήσεις που θα εντάσσονται σε ένα μητροπολιτικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και την πόλη», κατέληξε.

Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα με το οποίο θα καταπιαστεί, εφόσον μπει στην ελληνική Βουλή, ο κ. Γλαβίνας τόνισε αρχικά ότι «τα σχέδιά μου θέλω να είναι πάντα βραχυπρόθεσμα. Θέλω να ασχολούμαι πρώτιστα με τη δουλειά μου και το κοινοβουλευτικό έργο». Πρόσθεσε, όμως, ότι «σίγουρα αυτό που θα κοιτούσα είναι να δώ το πού πηγαίνει η ανάπτυξη στη Β’ Θεσσαλονίκης και πώς μπορούμε να την ισορροπήσουμε. Το πρώτο μέλημα θα είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα, όπως περιοχές στα δυτικά και τα βόρεια της περιφέρειας». Μάλιστα, αποκάλυψε την καταγωγή του από το Σοχό, από την πλευρά του πατέρα του.

Η πάταξη της οπαδικής βίας

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, που συντάραξε το πανελλήνιο. Αλήθεια, υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη της οπαδικής βίας; «Θα μπορούσα κάλλιστα να είμαι κι εγώ στη θέση του Άλκη, γιατί τυχαίνει να μεγάλωσα στην περιοχή γύρω από το γήπεδο. Είναι πράγματα που δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους. Για να πατάξουμε το φαινόμενο, χρειάζεται καταρχήν η ομόθυμη καταδίκη», ήταν τα λόγια του. Εξέφρασε την ικανοποίηση για τη στάση πολλών ομάδων, παικτών και παραγόντων, κάνοντας ειδική μνεία στον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Σέρχιο Αραούχο.

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στην πορεία της 1ης Φεβρουαρίου είναι ποτέ ξανά κανένας άλλος αδικοχαμένος φίλαθλος στο ελληνικό ποδόσφαιρο εξαιτίας της οπαδικής βίας και του οπαδικού μίσους». Τέλος, αναφέρθηκε σε γεγονότα καταδικαστέα, που «συναντάμε μέχρι και σήμερα γραμμένα στους δρόμους της πόλης και είναι ένα μελανό σημείο που πρέπει να προβληματίσει τους υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους». «Δε νομίζω ότι το φαινόμενο θα παταχθεί με περαιτέρω αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην κοινωνική διάσταση. Η οπαδική βία υποδαυλίζεται από διάφορες αθλητικές φωνές σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Αυτά πρέπει να καταπολεμήσουμε. Να κατανοήσουμε ότι είναι απλά ένα παιχνίδι και τίποτε άλλο», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα: Δημήτρης Οικονόμου: Βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.