Θ. Μάττας στο metafox.gr: Τα τοπία και η βιοποικιλότητα της Αφρικανικής Ηπείρου μου παρέχουν ανεξάντλητες φωτογραφικές ευκαιρίες

“Το National Geographic είναι κατά κάποιον τρόπο το “ιερό δισκοπότηρο” του κάθε φωτογράφου άγριας φύσης”

Ο Θοδωρής Μάττας είναι βραβευμένος φωτογράφος άγριας φύσης, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλα διεθνή περιοδικά,  βιβλία και ημερολόγια σε όλο τον κόσμο, έχουν δε χρησιμοποιηθεί σε σχολεία και πανεπιστήμια στα πλαίσια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με θέμα τη Φύση.

Κάθε χρόνο ηγείται φωτογραφικών σαφάρι στην Αφρική, όπου και διδάσκει σε αρχάριους αλλά και προχωρημένους φωτογράφους αλλά και απλούς περιηγητές την απαιτητική φωτογραφία της άγριας φύσης επί του πεδίου.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

● Κύριε Μάττα, ως επαγγελματίας φωτογράφος και με πρωταγωνίστρια τη φύση ταξιδέψατε και καταφέρατε να συλλέξετε φωτογραφίες από κάθε μέρος του πλανήτη. Ποιοί προορισμοί ήταν για εσάς οι σημαντικότεροι και γιατί;

Είμαι φωτογράφος άγριας φύσης από το 2005. Ταξιδεύω αποκλειστικά στην Αφρική, λόγω του ό,τι τα τοπία και η βιοποικιλότητα της Αφρικανικής Ηπείρου είναι αξεπέραστα και μου παρέχουν ανεξάντλητες φωτογραφικές ευκαιρίες.

Σε αυτά τα 18 χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησα, έχω επισκεφτεί σχεδόν όλα τα εθνικά πάρκα στις χώρες της ανατολικής και νότιας Αφρικής ως επικεφαλής φωτογραφικών workshops διδάσκοντας σε αρχάριους αλλά και έμπειρους φωτογράφους από όλο τον κόσμο την wildlife φωτογραφία. Ίσως ο πιο αγαπημένος μου προορισμός είναι η Ναμίμπια, λόγω της ιδιαιτερότητας της τοπογραφίας της! Τα τοπία της είναι μοναδικά, θυμίζουν πολύ τον πλανήτη Άρη, με το κόκκινο χρώμα στο έδαφος και τις ατελείωτες ερημικές περιοχές!

Ο συνδυασμός του τοπίου αυτού με την παρουσία άγριας ζωής δημιουργεί ιδανικές Aniscape φωτογραφίες άγριας φύσης, που σαν είδος φωτογραφίας είναι και το αγαπημένο μου.

Φωτο: Θοδωρής Μάττας

● Πως προέκυψε η συνεργασία σας με το National Geographic; Τι αποκομίσατε σε επίπεδο γνώσεων από αυτή την εμπειρία;

Το National Geographic είναι κατά κάποιον τρόπο το “ιερό δισκοπότηρο” του κάθε φωτογράφου άγριας φύσης. Αν αυτοί δημοσιεύσουν φωτογραφία σου (περίπου δημοσιεύουν τρεις στις χίλιες που δέχονται από φωτογράφους από όλο τον κόσμο) σημαίνει ότι το υλικό σου είναι σιγουρα πρωτότυπο και υψηλού επιπέδου.

Είχα την τύχη να επιλεγούν πολλές φωτογραφίες μου για δημοσίευση στο National Geographic όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την wildlife φωτογραφία και το γεγονός αυτό με βοήθησε στο να εξελίξω την τεχνική μου και τη φωτογραφική μου ματιά, μου έδωσε όμως και δημοσιότητα και προβολή στη δουλειά μου.

Φωτο: Θοδωρής Μάττας

● Σήμερα είστε πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να μας αναφέρετε δύο βασικούς στόχους σας για το μέλλον του Ομίλου;

 Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το 1997 και σήμερα αριθμεί περίπου 300 μέλη από όλη την Ελλάδα. Στα 25 χρόνια λειτουργίας του,  έχει αποτελέσει φάρο στην διάδοση και την εκμάθηση της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό, παρέχοντας διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων αλλά και καθηγητών πανεπιστημίου, (πολλοί εκ των οποίων  είναι και ιδρυτικά μας μέλη),  που θα ήταν χωρίς τον ΟΦΑ απρόσιτοι στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και δραστηριότητες για την άμεση επαφή του κόσμου με το αντικείμενο της Αστρονομίας, όπως είναι τα αστρο-πάρτυ, στα οποία δείχνουμε στο κοινό με τα τηλεσκόπιά μας τις ομορφιές του σύμπαντος. Έχουμε επίσης στενή συνεργασία με σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και εντός του νομού, συμμετέχοντας σε προγράμματα επιμόρφωσης των μαθητών γύρω από την Αστρονομία

Η συνεργασία μας με την γνωστή γκαλερί Govedarou Art Gallery, που αφορά τη συνδιοργάνωση έκθεσης με θέμα το σύμπαν είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να “παντρέψουμε” την επιστήμη της Αστρονομίας με τις τέχνες.

● Σε συνεργασία με την Govedarou Art Gallery παρουσιάζετε την έκθεση με τίτλο” Τελευταίο Σύνορο του Ανθρώπου Η Πνοή του Θεού”. Τι έργα θα συναντήσει το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση και ποίο είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλετε να περαστεί στον κόσμο;

Η έκθεση φιλοξενεί έργα διακεκριμένων εικαστικών, ζωγράφων και φωτογράφων με θέμα το σύμπαν και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτό!

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στο κοινό είναι ότι οι επιστήμες και οι τέχνες συμβαδίζουν στην εξελιγκτική πορεία του ανθρώπου, αλληλο-συμπληρώνονται και βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Διαβάστε περισσότερα: Ν. Καλαϊτζάκη: O σύγχρονος τρόπος ζωής προσφέρει πολλαπλά ερεθίσματα για σκέψη, δημιουργία και κινητοποίηση

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.