Σεισμός στην Τουρκία: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια» – Συγκλονίζουν οι Έλληνες της ΕΜΑΚ

Για τεράστια καταστροφή στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός στην Τουρκία την περασμένη Δευτέρα έκανε λόγο ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας περιγράφοντας τι έχουν ζήσει τα τελευταία 24ωρα οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στη γειτονική χώρα έχοντας μέχρι στιγμής ανασύρει ζωντανούς πέντε ανθρώπους.

Όπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια».

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.

«Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί» πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων. Όπως είπε «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

Πλεόν η ελληνική ομάδα διάσωσης «αποτελείται από 36 άτομα πυροσβέστες 8 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ, 3 γιατρούς και 5 παραϊατρικούς και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα».

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής και της διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να εντοπιστούν επιζήσαντε από τον φονικό σεισμό είναι, όπως είπε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, ότι «σε κοντινή απόσταση από εμάς δουλεύουν 10 ομάδες ενώ συνολικά στο πεδίο είναι 88 ομάδες στις οποίες θα προστεθούν άλλες 14 που κινούνται και θα είναι τις επόμενες ώρες στην Τουρκία».

Συνεχίζοντας την επιχειρησιακή ανάλυση είπε ότι πλέον την διοίκηση έχει αναλάβει η ολλανδική ομάδα «γιατί είναι μεγαλύτερη σε αριθμό» ενώ «όλο αυτό ελέγχεται ως ομπρέλα από την AFAD από την αντίστοιχη τουρκική υπηρεσία η οποία είχε σοβαρή προβλήματα στο να το διαχειριστεί».

«Από προσωπική πείρα σας λέω ότι είναι εξαίρετοι στη δουλειά τους, πολύ καλά εκπαιδευμένοι, έχουμε συνυπάρξει αλλά το περιβάλλον αυτό είναι χαοτικό και δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το πού θα επιχειρήσουν από εδώ και πέρα οι Έλληνες διασώστες, αυτός θα είναι ο τομέας Εcho καθώς «τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκούρασης και να αλλάξουν εικόνες από το πεδίο και έχει ανοιχτούς δρόμους οπότε είναι απίθανο να εγκλωβιστούμε».

Ειδικά, τέλος, για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες διασώστες ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής εξήγησε ότι «είναι οι επικοινωνίες. Η ομάδα έχει δορυφορικά τηλέφωνα, αρκετοί έχουν ανοιχτά κινητά και δυνατότητα για δεδομένα αλλά αυτό συχνά πυκνά διακόπτεται. Είχαμε προβλήματα με τις μετακινήσεις μας, μας βοήθησε αρκετά η AFAD. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα τείνουν σε μια καθημερινότητα».

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.