Πάνος Πλουμίδης στο metafox.gr: Οι άνθρωποι πρέπει να ζητούν βοήθεια λίγο πριν φτάσουν στα όρια τους

Στο metafox.gr φιλοξενήθηκε ο ψυχολόγος – ψυχαναλυτής Πάνος Πλουμίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την ψυχοσύνθεση του κόσμου στο σήμερα – Παράλληλα μίλησε για τις δυσλειτουργίες που εμφανίζουν οι άνθρωποι στους δύσκολους καιρούς που διανύουν αλλά και για τις εκδηλώσεις που γίνονται σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης με θέμα “το παιδικό ιχνογράφημα” στις οποίες συμμετέχει ενεργά.

Ο Πάνος Πλουμίδης είναι ψυχολόγος, με εξειδίκευση στην ψυχανάλυση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, πιστοποιημένος αξιολογητής προβολικών ψυχομετρήσεων, με μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία αλλά και στην ιατροδικαστική – ψυχιατροδικαστική.

Ερωτηθείς για την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων μετά από ένα μεγάλο διάστημα δυσμενών γεγονότων ο κ. Πλουμίδης υποστήριξε πως “έχουν πέσει πολλά μαζί και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές, ερωτικές αλλά και οικογενειακές είναι πάρα πολύ δύσκολες και όλα αυτά μαζί κάνουν τους ανθρώπους να φτάνουν στα όρια τους”.

Αναφερόμενος σε όσους επιλέγουν να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς ο κ. Πλουμίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι άνθρωποι που απευθύνονται σε ψυχολόγους βρίσκονται σε καταστάσεις αρκετά οριακές” τονίζοντας ότι είναι καλύτερο και πιο διαχειρίσιμο να έρχονται λίγο νωρίτερα διότι “όταν κάτι βρίσκεται στην αρχή του είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί”.

Άγχος και φόβος

Σύμφωνα με τον κ. Πλουμίδη, το άγχος και ο φόβος είναι δυο αισθήματα πάρα πολύ ταλαιπωρητικά, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Είναι δύο σήματα κινδύνου που δηλώνουν ότι ο ψυχισμός έχει φτάσει στα όρια του και έχει ανάγκη βοήθειας.

Ο ίδιος υποστήριξε πως “οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να αντιληφθούν ξεκάθαρα τα δύο αυτά αισθήματα, ωστόσο αντιλαμβάνονται τη δυσλειτουργία στην καθημερινότητα τους και επισκέπτονται έναν ειδικό γιατί η ζωή τους έχει αποδιοργανωθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς είμαστε εκεί για να κάνουμε τη σωστή διάγνωση και να τους πούμε ποιο είναι το πρόβλημα“.

Παιδικά Ιχνογραφήματα

Ο κ. Πλουμίδης σε συνεργασία με την κα. Στέλλα Ντίσκου και την υπηρεσία προώθησης παιδικής τέχνης Art HOUSE by Ellikalisora διογανώνουν εκδηλώσεις σε σχολεία της πόλης με στόχο να ενημερώσουν κατάλληλα τους γονείς για τη σημαντικότητα των εικαστικών δημιουργημάτων αλλά και να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την παρατήρηση και την αναγνώριση βασικών στοιχείων στις ζωγραφικές συνήθειες των παιδιών που μπορούν να οδηγήσουν σε καθοριστικά συμπεράσματα. Στόχος τους επίσης είναι να παρέχουν έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις ο κ Πλουμίδης είπε πως “το κάθε σχολείο έχει διαφορετική δυναμική στο πεδίο. Αλλού οι γονείς είναι πιο προβληματισμένοι, αλλού πιο έντονοι ενώ σε άλλα σχολεία πιο χαλαροί”.

Οι γονείς πολλές φορές φοβούνται ότι θα τους κατακρίνουμε και ότι θα βγάλουμε ένα βιαστικό συμπέρασμα. Πάνω σε αυτό θέλω να πω ότι εμείς είμαστε εκεί υποστηρικτικά και σε καμία περίπτωση επιθετικά. Θέλουμε οι γονείς να μας μιλάνε διότι εάν υπάρχει κάτι είναι πολύ καλύτερο να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί, παρά να μένει κρυφό”.

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.