Ιωάννης Παπαδόπουλος: Τα εγχάρακτα ψηφιδωτά, οι αγιογραφίες και η συνεργασία με την ΑΕΚ

O διακεκριμένος ψηφιδογράφος Ιωάννης Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox24.gr μίλησε για την ενασχόληση του με τα εικαστικά και την αγιογραφία, αναφέρθηκε στα εγχάρακτα ψηφιδωτά που δημιουργεί σε ξύλο και στο μεγάλο έργο που φιλοτέχνησε για την ομάδα της ΑΕΚ.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι εικαστικός, αγιογράφος και ψηφιδογράφος με καταγωγή από τη Δάφνη Βοΐου. Εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Πτολεμαΐδα μαζί με τη σύζυγο του Όλγα, μια γυναίκα που στέκεται υποστηρικτικά στο πλευρό του, δημιουργεί και εκείνη τα δικά της έργα και μαζί δίνουν “το παρών” σε κάθε εικαστική έκθεση.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εικαστικών Τεχνών Εορδαίας για τρεις συνεχόμενες θητείες. Έχει διδάξει το αντικείμενο του ψηφιδωτού στα εργαστήρια του Συλλόγου Φίλων Εικαστικών Τεχνών Εορδαίας και στα σεμινάρια των Δήμων Βοϊου, Εορδαίας και Πτολεμαϊδας καθώς και της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες «Μέθεξη».

Το όνομα του απέκτησε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα μετά από πρωτοβουλία της Ορίτζιναλ Βορείου Ελλάδος να του αναθέσει τη δημιουργία ενός ψηφιδωτού για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Όπως ο ίδιος αναφέρει “είναι το έργο, που μας έκανε πανελληνίως γνωστούς”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Παπαδόπουλε, ασχολείστε χρόνια με την τέχνη των εικαστικών και συγκεκριμένα με την αγιογραφία και τα ψηφιδωτά έργα. Τι στάθηκε αφορμή να γίνει η τέχνη κομμάτι της καθημερινότητας σας;

Είχα από  μικρός μια έμφυτη  αγάπη στις εικαστικές τέχνες και κυρίως τη ζωγραφική. Όσο περνούσε ο χρόνος και αυξάνονταν η ενασχόλησή μου με αυτές, τόσο περισσότερο τις αγαπούσα και έφτασαν να γίνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Γιατί επιλέξατε την αγιογραφία; Βασίζεται αυτή η επιλογή σε προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις; Έχουν τα έργα σας βιωματικά στοιχεία;

Σας είπα προηγουμένως ότι αρχικά είχα μια έμφυτη αγάπη προς την ζωγραφική. Όχι προς την αγιογραφία. Η ενασχόληση με την αγιογραφία προέκυψε όταν ήρθα πιο κοντά στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Βέβαια δεν επιλέγω μόνο αγιογραφικά θέματα.  Τα έργα μου είναι κυρίως αγιογραφικά, αλλά όχι κατ΄ αποκλειστικότητα. Για παράδειγμα, το 2021, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ξεκίνησα μια σειρά με πορτραίτα ηρώων της Ελληνικής επανάστασης και νεομαρτύρων και αυτό είναι κάτι που συνεχίζω να το δουλεύω. Όσο για το αν έχουν τα έργα μου βιωματικό χαρακτήρα, φυσικά και έχουν, αφού η πίστη αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή μου.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης σήμερα; Είναι ικανοποιητικό το ποσοστό των Ελλήνων με καλλιτεχνική και πολιτισμική συνείδηση;

Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης είναι σημαντικότερος στην εποχή μας. Συνετέλεσε σ΄ αυτό και το ότι διευρύνθηκε η παρουσία των εικαστικών τεχνών στη ζωή μας καθώς υπάρχουν πλέον πολλοί κατάλληλοι χώροι για δημιουργία εκθέσεων, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης. Σ΄ αυτό έχει επίσης βοηθήσει γενικότερα η τεχνολογία αλλά και το διαδίκτυο, με την εύκολη επαφή με εικαστικά έργα. Για τους λόγους αυτούς, το ποσοστό των Ελλήνων που έχει καλλιτεχνική συνείδηση αυξάνεται. Για την πολιτισμική συνείδηση δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη, γιατί δεν είμαι ειδικός, αλλά και γιατί το δείγμα των ανθρώπων που ανταλλάσσω απόψεις  δεν το θεωρώ επαρκές για να έχω τεκμηριωμένη άποψη για το σύνολο της κοινωνίας..

Επενδύει η χώρα μας στους νέους καλλιτέχνες μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα ή υστερεί σε υποδομές και τεχνογνωσία;

Η παρατεταμένη κρίση έχει παίξει και εδώ αρνητικά το ρόλο της. Εξ αιτίας της έχουν πληγεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η επαφή με την τέχνη έγινε ακριβό είδος, ενώ θα έπρεπε να είναι είδος πρώτης ανάγκης.

Είδαμε ένα μεγάλο έργο σας να προορίζεται για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και σε τι φάση βρίσκεται;

Με ειδοποίησαν από την Ορίτζιναλ Βορείου Ελλάδος, για το έργο που ενδιαφέρονταν να κάνουν. Στείλαμε μια προσφορά σαν εργαστήρι, είδαν δουλειές μας και μας επέλεξαν, μέσα από άλλους καλλιτέχνες, που συμμετείχαν στην διαδικασία της επιλογής. Το έργο βρίσκεται στην Αθήνα, στο γήπεδο της ΑΕΚ. Παραδόθηκε στην ΠΑΕ και περιμένουμε να γίνει σύντομα η παρουσίαση και τοποθέτησή του.

Έφερε η συνεργασία σας με την ΑΕΚ μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στη δουλειά σας;

Σίγουρα. Είναι το έργο, που μας έκανε πανελληνίως γνωστούς.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο και πιο χρονοβόρο έργο που έχετε δημιουργήσει;

Αν μιλάμε για ψηφιδωτά, ο δικέφαλος ήταν από τα πλέον χρονοβόρα έργα λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Από πλευράς αγιογραφίας, σίγουρα μεγαλύτερο είναι η αγιογράφηση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, στο Αγίασμα Κοζάνης.

Που φιλοξενείτε τα έργα σας και που μπορεί κάποιος να τα βρει;

Από το Πάσχα, μέχρι τον Νοέμβριο λειτουργεί ο εκθεσιακός μας χώρος στη Δάφνη Βοΐου, σε ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο σπίτι, που μας παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, από μια οικογένεια που αγαπάει πολύ τον τόπο μας. Το υπόλοιπο διάστημα τα έργα μας μεταφέρονται για λόγους προστασίας στο ιδιωτικό μας εργαστήρι στην Πτολεμαΐδα, το οποίο είναι επισκέψιμο. Επίσης όλα τα έργα μας είναι αναρτημένα στο ιστολόγιο του εργαστηρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ergastiri-psifidotou-agiografias.blogspot.com/ .

Τι σχόλια λαμβάνετε και πόσο επηρεάζουν τη δημιουργικότητα σας;

Τα σχόλια που παίρνουμε είναι σχεδόν πάντα επαινετικά. Εμείς βέβαια επιζητούμε και τα αρνητικά σχόλια και τις παρατηρήσεις, γιατί τα θεωρούμε πολύ χρήσιμα, στο να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη δουλειά μας.

Υπάρχει κάποιο είδος τέχνης, το οποίο να είναι καθαρά δικό σας δημιούργημα;

Ναι. Είναι τα εγχάρακτα ψηφιδωτά, που είναι καθαρά δική μου επινόηση. Είναι χαραγμένο ξύλο, σε μορφή ψηφιδωτού, το οποίο δίνει οπτική εικόνα ψηφιδωτού έργου.

Τα τελευταία χρόνια δουλεύετε μαζί με τη σύζυγό σας και σας βλέπουμε μαζί σε εκθέσεις. Σε τι βαθμό συμμετέχει η σύζυγος στο εργαστήρι;

Η σύζυγος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το επαγγελματικό κομμάτι του εργαστηρίου. Εγώ δουλεύω κυρίως έργα που θα ήθελα να αφήσω πίσω μου σαν παρακαταθήκη. Περνάμε όμως μαζί πολλές ώρες δημιουργώντας, ο κάθε ένας στον τομέα του και εκθέτουμε από κοινού.

Ετοιμάζετε εκθέσεις στο προσεχές διάστημα;

Ναι! Μια έκθεση στη Χαλκίδα, μέσα στον Μάϊο. Επίσης προγραμματίζουμε να πάρουμε μέρος στην μεγαλύτερη έκθεση εκκλησιαστικών ειδών που γίνεται στην Ελλάδα, την «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ». Προγραμματίζουμε επίσης μια έκθεση στη Σιάτιστα μέσα στο Καλοκαίρι και στην Κορυφή Βοΐου στις αρχές Αυγούστου.

Επικοινωνία

e-mail: ergpsifagiog@gmail.com

Τηλ.: 6973821254 και 2463080311

Διεύθυνση Εργαστηρίου:
Δάφνη – Βοΐου, Τ.Κ. 50002

Διεύθυνση Πτολεμαϊδας: 
Αν. Νικολαΐδη 19, Τ.Κ. 50200

Υπεύθυνη Εργαστηρίου:  Όλγα Κοσκερίδου – Παπαδοπούλου

Επισκεφθείτε το ιστολόγιο του εργαστηρίου πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.