Αφροδίτη Νέστορα: «H διαμεσολάβηση προωθείται πολύ από την ελληνική πολιτεία και θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά θετικά να δώσει στο μέλλον»

Συνέντευξη στο inin.gr

Συνέντευξη με την κυρία Αφροδίτη Νέστορα, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρο του Σωματείου Red-y.

H κυρία Νέστορα μας μίλησε για πολλά ενδιαφέροντα θέματα, μεταξύ αυτών για τον θεσμό της διαμεσολάβησης, το σωματείο Red-y που αποσκοπεί στην εθελοντική προσφορά μυελού των οστών καθώς και για την σημασία του εθελοντισμού.

  • Κυρία Νέστορα, ο ρόλος σας είναι πολυδιάστατος. Έχετε στο υπόβαθρο σας μια σειρά από πολύ σημαντικές ιδιότητες. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, από την βασική σας ιδιότητα, αυτήν της δικηγόρου. Ως δικηγόρος που ασκείτε το επάγγελμα σας στην Ελλάδα, είστε ευχαριστημένη από τον τρόπο που είναι δομημένο το σωφρονιστικό μας σύστημα;

Πάντοτε και διαχρονικά το σωφρονιστικό σύστημα είχε τα θέματα του. Θεωρώ ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα από την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος. Υπάρχουν προβλέψεις σε όλα τα επίπεδα. Έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος που προβλέπονται οι ποινές και η ποινική διαδικασία. Σίγουρα, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, υπάρχει αμεσότητα και υπάρχουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης για να ρυθμίσει οποιαδήποτε συνθήκη σε δεδομένο χρονικό διάστημα.

  • Με αφορμή την ιδιότητα σας ως Διαμεσολαβήτρια διαπιστευμένη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι είναι η διαμεσολάβηση, ποιους αφορά, πως γίνεται, δίνοντας μας και ένα παράδειγμα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτή η διαδικασία.

Η διαμεσολάβηση είναι μία διαρθρωμένη εξωδικαστική διαδικασία. Δεν έχει να κάνει καθόλου με δικαστική διαδικασία όπως την γνωρίζουμε. Επί της ουσίας, σε συγκεκριμένες υποθέσεις έχει προβλεφθεί ως απαραίτητο προστάδιο. Πριν δηλαδή κάποιος καταφύγει στα δικαστήρια θα πρέπει να αποπειραθεί τουλάχιστον να λύσει εξωδικαστικά μέσω της διαδικασίας της διαμεσολάβησης την υπόθεση του.

Έχει πάρα πολλά θετικά σημεία έναντι των λοιπών δικαστικών διαδικασιών. Επί της ουσίας, οι διάδικοι κερδίζουν χρόνο, κερδίζουν χρήματα και επίσης το θετικό είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στην ιδανική περίπτωση που βρουν μια λύση στο πρόβλημα τους μέσω της διαδικασίας της διαμεσολάβησης. Δεν στηρίζεται σε στεγνούς νομικούς όρους. Είναι περισσότερο τεχνικές τις οποίες διδασκόμαστε. Γίνονται διάφορες συνεδρίες και ατομικές και συνολικά με τα μέρη. Η βασική αρχή που διέπει τη διαμεσολάβηση είναι η μυστικότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οτιδήποτε τα μέρη εμπιστεύονται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία δικαστική αίθουσα σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέσω της διαμεσολάβησης και τα μέρη αποφασίσουν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Γενικότερα, είναι μια διαδικασία, η οποία προωθείται πάρα πολύ από την ελληνική πολιτεία και θεωρώ ότι έχει πάρα πολλά θετικά να δώσει και στο μέλλον.

  • Έχει όντως πολλά θετικά να δώσει στο μέλλον. Και κρατώ αυτό που είπατε για την εξοικονόμηση χρόνου σε σχέση με την εκδίκαση μιας υπόθεσης σε ένα δικαστήριο.Θα ήθελα τώρα να αναφερθούμε και στο σωματείο Red-y, το οποίο και ιδρύσατε, ένα σωματείο με σκοπό την εθελοντική προσφορά μυελού των οστών. Πείτε μας κυρία Νέστορα πιο συγκεκριμένα ποιος είναι ο σκοπός του σωματείου σας και ποιες είναι οι δράσεις που κάνετε για να τον πετύχετε.

Το σωματείο Red-y συστάθηκε πριν ένα ακριβώς χρόνο. Είναι μια προσωπική μου πρωτοβουλία, την οποία αγκάλιασαν με πάρα πολύ μεγάλη θέρμη και φίλοι και συγγενείς και η ΧΑΝΘ, στην οποία επίσης μετέχω σε τρεις επιτροπές και όλα τα λοιπά σωματεία της πόλης.

Οι δύο βασικοί καταστατικοί σκοποί του Red-y είναι η ενίσχυση των εθελοντικών αιμοδοσιών οπουδήποτε και αν αυτές γίνονται με μέλη μας και με δική μας συμμετοχή. Αλλά ο σπουδαιότερος σκοπός του Red-y είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο γύρω από τη σπουδαιότητα του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών αλλά και να δώσει το μόσχευμα σε περίπτωση που βρεθεί συμβατός.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η διαδικασία τόσο του να γίνει κάποιος εθελοντής δότης όσο και του να δώσει μόσχευμα είναι απόλυτα ασφαλείς διαδικασίες. Δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχει μια ελλιπής ενημέρωση γύρω από τον τρόπο που λαμβάνεται το μόσχευμα. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή, το μόσχευμα λαμβάνεται ξεκάθαρα σαν να δίνει κάποιος αιμοπετάλια. Δεν έχει να κάνει καθόλου με την παλιά διαδικασία της παρακέντησης που ο κόσμος ήξερε και για αυτό το λόγο φοβάται και δεν προστρέχει σε διαδικασίες να εγγραφεί εθελοντής δότης. Είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Από το ένα χέρι παίρνουν το αίμα, το φυγοκεντρίζουν. Στην ουσία κρατούν τα κύτταρα που αποτελούν το μόσχευμα και το μόσχευμα αυτό μεταγγίζεται στον άνθρωπο που νοσεί, ο οποίος έχει εντωμεταξύ πάρει μια ισχυρή χημειοθεραπεία, η οποία στην ουσία έχει τερματίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και με το μόσχευμα που λαμβάνει από τον εθελοντή δότη, του δίδεται μια νέα ευκαιρία ζωής. Να προσπαθήσει δηλαδή ο οργανισμός του να χτίσει ξανά το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από όλη αυτήν την κακοήθεια και τα κακά κύτταρα του οργανισμού του στο παρελθόν.

  • Και ελπίζω κυρία Νέστορα τα λόγια σας να ενθαρρύνουν κόσμο, νέο κόσμο, να γίνει εθελοντής. Πόσο σημαντικός είναι για εσάς ο εθελοντισμός; Και θα ήθελα να μου απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα λαμβάνοντας υπόψη και την εθνική τραγωδία που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στα Τέμπη, όπου είδαμε ότι πολλοί εθελοντές έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, θέλω πραγματικά να συλλυπηθώ όλους τους συγγενείς και να ευχηθώ δύναμη σε όλους όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το τραγικό συμβάν.

Διαπιστώσαμε, όμως, με αφορμή αυτό το περιστατικό το πως όταν οι άνθρωποι θέλουν και όταν ενώνονται και δείχνουν την αλληλεγγύη τους, μπορούν πραγματικά να υπερκαλύψουν τις ανάγκες που έχουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία σε αίμα. Μέσα σε λιγότερο από δύο μέρες υπερκαλύφθηκαν οι ανάγκες της ελληνικής τράπεζας αίματος. Το σύστημα υγείας λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός διότι έρχεται πάντοτε να συνεπικουρήσει το έργο μιας καλά οργανωμένης πολιτείας και κοινωνίας. Και ήταν πάρα πολύ θετική η ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εθελοντές αιμοδότες να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να αιμοδοτούν. Το γεγονός δηλαδή ότι εκείνο το διάστημα είχαμε υπερκάλυψη της ελληνικής τράπεζας αίματος δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να επαναπαυτούμε. Μόνο με συνέπεια και ευαισθησία θα αντιμετωπιστούν συνολικά οι ανάγκες που έχουμε ως χώρα σε αίμα. Θα πρέπει αυτό το πράγμα να μπει στην καθημερινότητα μας. Να ξέρουμε ότι οι άντρες μπορούν τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο να αιμοδοτούν. Οι γυναίκες κάτι λιγότερο. Δύο φορές τον χρόνο μπορούν να δίνουν αίμα.

Ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντική δράση και θα πρέπει να προωθείται και να μεταφέρεται και σε μικρό κόσμο. Ο εθελοντισμός και η κουλτούρα του εθελοντισμού ξεκινούν πάρα πολύ από τις μικρές ηλικίες. Για αυτό είναι καλό και στα σχολεία μας να διδάσκεται. Και στα νηπιαγωγεία ακόμη θα πω. Να γνωρίζουν δηλαδή οι άνθρωποι από πολύ μικρή ηλικία το πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουν κάτι το οποίο έχουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι το στερούνται. Το αίμα ας πούμε είναι πολύ σημαντικό διότι δεν αναπαράγεται, δεν μπορούμε να το βρούμε σε διαφορετική μορφή. Είναι κάτι που μόνο μέσα από την ανθρώπινη ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση δίδεται και πρέπει να προωθείται σε κάθε περίπτωση.

  • Θα συμφωνήσω απόλυτα με όλα όσα λέτε κυρία Νέστορα. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία του γιατί πραγματικά σώζει ζωές. Θα πάω τώρα σε ένα άλλο θέμα, στο ζήτημα των έμφυλων διακρίσεων που έχει απασχολήσει πολύ την κοινωνία μας τον τελευταίο καιρό. Θα ζητήσω τη δική σας τοποθέτηση για το αν και σε ποιο βαθμό έχουν καταρριφθεί οι κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος του γυναικείου πληθυσμού, σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής.

Θεωρώ ότι είμαστε πραγματικά τυχεροί γιατί η κυβέρνηση που έχουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει προσπαθήσει με πάρα πολλά μέτρα και με πάρα πολλούς τρόπους να καταργήσει προκαταλήψεις και σκέψεις οι οποίες ήταν αρνητικές σε σχέση με την ισότητα των δύο φίλων.

Να κάνω μια αναφορά σε μέτρα τα οποία έχει λάβει:

Έχει δημιουργηθεί ο “Ψηφιακός Χάρτης Ισότητας” για την αποτύπωση δράσεων, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα έμφυλης βίας. Έχει εφαρμοστεί η δράση “Gender Budgeting” μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου TSI. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει το “Παρατηρητήριο Ισότητας” για το κατά πόσο οι επιχειρήσεις όντως απασχολούν στο προσωπικό τους και γυναίκες εξίσου με άντρες. Και έχει δημιουργηθεί και το “Κέντρο Καινοτομίας” για τις γυναίκες, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση θεμάτων έρευνας και καινοτομίας. Και γενικότερα προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση με κάθε τρόπο να ενισχύσει την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επαγγέλματα. Και σε επίπεδο αδειών για τους γονείς, πλέον μέσω ΔΥΠΑ υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν οι γονείς που εργάζονται στο δημόσιο άδεια από την εργασία τους για δύο μήνες προκειμένου να συνεπικουρήσουν στο μεγάλωμα των παιδιών. Εξίσου ισχύει αυτό και για άντρες και για γυναίκες.

Γενικότερα μόνο με μέτρα συγκεκριμένα και με νομοθετικές προβλέψεις μπορεί επί της ουσίας και πρακτικά να αντιμετωπιστεί το θέμα των έμφυλων διακρίσεων. Οπότε, έχουν γίνει πράγματα. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη να γίνουν αλλά εγώ είμαι πολύ χαρούμενη γιατί έχουμε απέναντι μας αυτήν την στιγμή μία πολιτεία, η οποία διαπιστώνει το πρόβλημα και προσπαθεί με μέτρα και συγκεκριμένες πρακτικές να το αντιμετωπίσει. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να κινούμαστε. Γιατί οι γυναίκες βρισκόμαστε παντού. Δεν αρκεί μόνο να θεσπιστεί ένα ας το πω θέμα ποσόστωσης. Θα πρέπει γενικότερα η νοοτροπία και των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων να διαφοροποιηθεί. Οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές – για να μην πω σε πάρα πολλές περιπτώσεις ικανότερες από τους άντρες – και θα πρέπει να δίδονται ίσες ευκαιρίες παντού και σε όλους τους τομείς, και στην εργασία, και στην κοινωνία, και στη συμμετοχή στην πολιτική γιατί έχουνε πάρα πολλά εξ αντικειμένου να δώσουν και να προσφέρουν και να προσθέσουν ας πούμε μια προστιθέμενη αξία σε όλο αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολιτεία.

  • Κυρία Νέστορα αντιλαμβάνομαι ότι αγαπάτε πάρα πολύ την επιστήμη σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο ήταν το βασικό ερέθισμα που σας ώθησε να την επιλέξετε και να ασχοληθείτε με αυτήν.

Η νομική επιστήμη πραγματικά είναι μια επιστήμη που εγώ θα συμβούλευα σε όλους τουλάχιστον να την σπουδάσουν, αν όχι να την εξασκήσουν. Σου δίνει πάρα πολλά εφόδια, πάρα πολλά εργαλεία. Εμένα προσωπικά η νομική είναι κάτι το οποίο με τροφοδοτεί. Είναι κάτι παραπάνω από επάγγελμα. Δεν είναι μόνο το επάγγελμα μου. Έχει μέσα πάρα πολύ την έννοια της προσφοράς. Είναι πολύ σημαντικό το ότι πηγαίνει παράλληλα με τις ανάγκες της κοινωνίας και της πολιτείας και διαφοροποιείται και το αντικείμενο και αυτά που μπορείς να παράξεις σαν δικηγόρος και σαν άνθρωπος. Οπότε, είναι αυτό που επέλεξα να κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και το πολύ πολύ σημαντικό είναι ότι μπορώ και εγώ με τον τρόπο αυτό να προσφέρω.

Είναι και κάτι σαν λειτούργημα καταλαβαίνω για εσάς. Δεν το βλέπετε μόνο ως επάγγελμα και χαίρομαι πολύ για αυτό. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι είστε ιδιαίτερα δραστήρια ως άνθρωπος και ιδιαίτερα μάχιμη ως δικηγόρος, σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Εγώ θεωρώ γενικότερα την ενασχόληση με την πολιτική υποχρέωση όλων και των γυναικών και των αντρών. Εγώ προσωπικά δεν είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να καθόμαστε και να κρίνουμε άλλους για τον τρόπο που ασκούν την πολιτική και που συμμετέχουν σε αυτήν. Ναι, φυσικά με ενδιαφέρει. Προτίθεμαι να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές, αν είναι και η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αυτή στην Α’ Θεσσαλονίκης. Προτίθεμαι να είμαι υποψήφια.

Πιστεύω ότι έχουμε μία κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, η οποία τουλάχιστον έχει αποδείξει ότι διαπιστώνει τα θέματα, προσπαθεί για αυτά, έχει καλή αντίληψη γενικότερα των προβλημάτων και των θεμάτων. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Είχαμε το πρόσφατο πολύ τραγικό περιστατικό που πραγματικά μας συγκλόνισε όλους. Θεωρώ όμως ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και έχουν τη διάθεση να τα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καμία άλλη εναλλακτική πλην της κυβέρνησης που έχουμε τώρα παρά τα όσα έχουν τύχει αυτά τα τέσσερα χρόνια και δεν ήταν και λίγα. Θυμόμαστε και την πανδημία και την ενεργειακή κρίση και την κρίση με τον πόλεμο και όλα τα πάρα πολύ δύσκολα πράγματα που συνέβησαν με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη πρόσφατα στα Τέμπη. Συνέβησαν πάρα πολύ δύσκολα πράγματα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει το σύστημα που προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει. Και εγώ θέλω να είμαι μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας γιατί σίγουρα η συμμετοχή στην πολιτική μπορεί σε ένα βαθμό να καλύπτει κάποιες ανάγκες ας το πω προσωπικές, αλλά πάνω και πέρα απ’ όλα είναι η προώθηση της κοινωνίας, της πολιτείας και η υποχρέωση μας στο να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές κάτι το οποίο να είναι σε ένα κομμάτι και να μην έχει διασπαστεί σε πολλά πολλά μικρότερα.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία κυρία Νέστορα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν κοντά μας. Ήταν μεγάλη μας χαρά.

Πηγή: inin.gr

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.