Ελάτε να δείτε τον «πορνογραφικό» Δαβίδ από κοντά: Η πρόσκληση των Ιταλών στο σχολείο της Φλόριντας

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν fake news. Ακουγόταν τόσο απίθανο και παράλογο».

Το μουσείο της Φλωρεντίας που φιλοξενεί το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου κάλεσε δασκάλους και μαθητές από σχολείο της Φλόριντας να το επισκεφτούν, μετά την αναταραχή για την παρουσίασή του σε ένα μάθημα τέχνης, που οδήγησε στην απόλυση της διευθύντριας.

Η διευθύντρια αποπέμφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου ύστερα από μία καταγγελία γονέα για ένα μάθημα τέχνης σε παιδιά 12 ετών, το οποίο περιελάμβανε μια εικόνα του αγάλματος. Ο γονέας παραπονέθηκε συγκεκριμένα ότι η εικόνα ήταν «πορνογραφική» και δεν θα έπρεπε να την έχουν δει παιδιά. Άλλοι γονείς φαίνεται να είπαν ότι θα ήθελαν να έχουν ενημερωθεί πρώτα για να κρίνουν εάν πρέπει να αφήσουν τα παιδιά τους να δουν κάτι τέτοιο.

Η υπόθεση έχει βεβαίως προκαλέσει έντονη έκπληξη και αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο, αλλά πρωτίστως στην Ιταλία. Η Cecilie Hollberg, διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, απηύθυνε πρόσκληση για την έκτη τάξη του συγκεκριμένου σχολείου, προκειμένου μαθητές και δάσκαλοι να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το γλυπτό από κοντά και να αντιληφθούν ότι δεν έχει τίποτα το «πορνογραφικό». Σημείωσε μάλιστα ότι η διευθύντρια θα έπρεπε να επιβραβευθεί και όχι να τιμωρηθεί.

«Το να μιλάμε για την Αναγέννηση χωρίς να δείξουμε τον Δαβίδ, ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο της τέχνης και του πολιτισμού αυτής της ιστορικής περιόδου, δεν θα είχε νόημα», είπε η κ. Hollberg.

Ο Δαβίδ θεωρείται αριστούργημα της Ιταλικής Αναγέννησης και σύμβολο ουμανιστικών αξιών. Εκτίθεται στην Galleria dell’Accademia από το 1873.

Το άγαλμα, ένα από τα πιο διάσημα στη δυτική ιστορία, απεικονίζει τον βιβλικό Δαβίδ να πηγαίνει να πολεμήσει τον Γολιάθ οπλισμένος μόνο με σφεντόνα και την πίστη του στον Θεό.

Το διοικητικό συμβούλιο φέρεται να στόχευσε την διευθύντρια επειδή οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι θα εμφανιζόταν ένα γυμνό.

Η κ. Hollberg είπε ότι ήταν «έκπληκτη», δηλώνοντας ότι το να πιστεύει κανείς ότι το άγαλμα του Ντέιβιντ μπορεί να θεωρηθεί πορνογραφικό σημαίνει όχι μόνο αποτυχία κατανόησης της Βίβλου, αλλά και του ίδιου του δυτικού πολιτισμού.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη στην πραγματικότητα, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν fake news. Ακουγόταν τόσο απίθανο και παράλογο», είπε.

«Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ γυμνού και πορνογραφίας. Δεν υπάρχει τίποτα πορνογραφικό ή επιθετικό στον Δαβίδ, είναι ένα νεαρό αγόρι, ένας βοσκός, που ακόμη και σύμφωνα με τη Βίβλο δεν είχε επιδεικτικά ρούχα, αλλά ήθελε να υπερασπιστεί τον λαό του με αυτό που είχε» εξήγησε.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, κάλεσε επίσης τη διευθύντρια που έδειξε στους μαθητές την εικόνα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου να επισκεφθεί την πόλη και τα έργα τέχνης της.

«Το να μπερδεύεις την τέχνη με την πορνογραφία είναι απλώς γελοίο», έγραψε στο Twitter. «Η τέχνη είναι πολιτισμός και όσοι τη διδάσκουν αξίζουν σεβασμό».

Σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό Slate, ο Barney Bishop, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, είπε ότι πέρυσι ο διευθυντής έστειλε μια ειδοποίηση στους γονείς προειδοποιώντας τους ότι οι μαθητές θα έβλεπαν το γυμνό άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά αυτό αυτό δεν έγινε φέτος. Το χαρακτήρισε «κατάφωρο λάθος» και είπε ότι «οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν όποτε το παιδί τους διδάσκεται ένα αμφιλεγόμενο θέμα και εικόνα». Απέτυχε βέβαια να εξηγήσει γιατί είναι «αμφιλεγόμενο θέμα» ένα γλυπτό – σύμβολο της Αναγέννησης.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.