Καιρός: Επιδείνωση με χειμωνιάτικο σκηνικό για δύο ημέρες

Σημαντική αλλαγή του καιρού για 48 ώρες με ισχυρούς ανέμους, χιόνια στα ορεινά και απότομη πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 με 8 βαθμούς αναμένουμε από σήμερα. Γρήγορη βελτίωση προβλέπεται από την Τετάρτη το μεσημέρι με το κρύο όμως να παραμένει μέχρι και την Πέμπτη.

Σήμερα Τρίτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς στα δυτικά και ανατολικά που γρήγορα μέχρι το μεσημέρι θα γενικευτούν σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση την κεντρική Μακεδονία. Ασθενής χιονόπτωση αναμένεται στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ το βράδυ μπορεί να χιονίσει και στην ορεινή Θεσσαλία και Εύβοια.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στρεφόμενοι σε βόρειους στα 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, εκτός από το Μητρώο και κρητικό πέλαγος που θα πνέουν δυτικοί- βορειοδυτικοί άνεμοι στα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα πιο αισθητή στη βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο μέχρι τους 10 με 14 βαθμούς, ενώ στα κεντρικά και νότια θα φτάσει μέχρι τους 16 με 19 βαθμούς.

Στην Αττική θα έχει αυξημένες νεφώσεις και βροχές από το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι δυτικοί στα 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ και στην συνέχεια θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με ήλιο, μόνο τις πρωινές ώρες θα έχει τοπικές βροχές. Στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι στα 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι βροχές στα ανατολικά και νότια τις πρωινές ώρες. Λίγα χιόνια μπορεί να πέσουν στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχει ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν πέφτοντας στα 5 με 6 μποφόρ με εξαίρεση το Καρπάθιο πέλαγος που θα επικρατούν βοριάδες στα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή περεταίρω πτώση, μέχρι τους 14 με 15 βαθμούς.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τους ανέμους ασθενείς από νότιες κυρίως διευθύνσεις. Η θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο θα φτάσει την Παρασκευή σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, τις πρωινές ώρες όμως της Πέμπτης στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο θα επηρεάσει κυρίως η κακοκαιρία κατά το υπόλοιπο της Τρίτης 28/03, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Πιο αναλυτικά, οι βροχοπτώσεις που το πρωί της Τρίτης 28/03 εκδηλώνονται στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες, που σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στο Αιγαίο.

Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα ενώ ασθενείς βροχές θα σημειωθούν και στη Κρήτη. Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα σημειωθούν  χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία και στη Στερεά έως περιοχές με υψόμετρο περίπου 900 μέτρων ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη 29/03 χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους και στα ορεινά της Κρήτης, άνω των 1200 μέτρων.

Στις περιοχές όπου αναμένονται βροχές, καταιγίδες, ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά περιλαμβάνεται και ο νομός Αττικής και κυρίως τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά τμήματα αυτού. Στους χάρτες 1 και 2 ενδεικτικά παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται κατά το μεσημέρι (Χάρτης 1) και τις πρώτες βραδινές ώρες (Χάρτης 2) της Τρίτης 28/03.

kakokairia-kairos-pagetos
kakokairia-anemoi

Ενισχυμένοι δυτικοί έως βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο. Στις ηπειρωτικές περιοχές ο άνεμος θα φτάνει κατά τόπους τα 5-6 μποφόρ. Στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται η επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου ενώ με πορτοκαλί σκίαση σημειώνονται και οι περιοχές όπου θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ. Τέλος πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία, η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 13-15 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια ηπειρωτικά και τους 15-18 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές ενώ μόνο στην Κρήτη ο υδράργυρος θα φτάσει κατά τόπους τους 19-21 βαθμούς Κελσίου.

meteo-kakokairia

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 28-03-2023
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Εύβοιας, τοπικά θυελλώδεις δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και από το βράδυ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το βράδυ και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το βράδυ στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 6 με 7, βαθμιαία 7 με 8 και από το βράδυ βορειοδυτικοί τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

emy-kakokairiatrit

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6, από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο

Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ από το μεσημέρι βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

kairostetarti

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε χαμηλές για την εποχή τιμές. Στα δυτικά θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.