Λευκορωσία: Αναγκαστήκαμε λόγω ΝΑΤΟ να πούμε «ναι» στα πυρηνικά της Ρωσίας

Το Μινσκ θεωρεί τις ενέργειες της Δύσης ως «άμεση και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι αναγκάστηκε να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της λόγω των επιθετικών ενεργειών των χωρών του ΝΑΤΟ που απειλούν την ασφάλεια της Λευκορωσίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Το Μινσκ υπογράμμισε επίσης ότι τα σχέδια, που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για την τοποθέτηση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία δεν θα αντιβαίνουν στις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών καθώς η Λευκορωσία δεν θα έχει τον έλεγχο των όπλων.

«Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η εκπαίδευση Λευκορώσων πιλότων ικανών να πετούν αεροσκάφη με συγκεκριμένα πυρομαχικά, ο εκσυγχρονισμός τέτοιων αεροσκαφών, καθώς και η ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος της Λευκορωσίας χωρίς το Μινσκ να έχει τον έλεγχό τους, καθώς και η πρόσβαση στην κατάλληλη τεχνολογία, δεν έρχονται σε αντίθεση κατά οποιονδήποτε τρόπο με τις διατάξεις των άρθρων I και II της συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το λευκορωσικό υπουργείο είπε ότι αναγκάστηκε να λάβει δράση επειδή «τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού στην πολιτική και την οικονομία συνοδεύονται από τη συσσώρευση στρατιωτικού δυναμικού στο έδαφος γειτονικών χωρών – μελών του ΝΑΤΟ σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες και τις ανησυχίες και τους κινδύνους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από αυτές, η Λευκορωσία λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής αντίδρασης για να ενισχύσει τη δική της ικανότητα ασφάλειας και άμυνας».

Ανέφερε επίσης ότι η Λευκορωσία θεωρεί τις ενέργειες της Δύσης ως «άμεση και κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, με στόχο την αλλαγή της γεωπολιτικής πορείας και την αλλαγή του εσωτερικού πολιτικού συστήματος της Λευκορωσίας».

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.