Συναγερμός για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Ιρλανδία

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 αύξησε το επίπεδο της απειλής από την εγχώρια τρομοκρατία στη Βόρεια Ιρλανδία σε «σοβαρή απειλή», πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή, ανακοινώθηκε σήμερα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Κρις Ίτον-Χάρις ανέφερε σε γραπτή δήλωση πως το επίπεδο αυξήθηκε από αυτό της «σημαντικής απειλής» μετά την πρόσφατη στοχοθέτηση αστυνομικών.

Ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας τραυματίσθηκε σοβαρά τον περασμένο μήνα από επίθεση με πυροβόλο όπλο, ένα περιστατικό που καταδικάσθηκε από τις κυβερνήσεις στο Δουβλίνο και το Λονδίνο.

«Το κοινό θα πρέπει να παραμένει σε επιφυλακή, αλλά να μην πανικοβάλλεται, και να συνεχίσει να αναφέρει οποιεσδήποτε ανησυχίες του στην Αστυνομική Υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η αλλαγή γίνεται περίπου ένα χρόνο αφότου η Βρετανία μείωσε το επίπεδο της απειλής στην επαρχία αυτή σε «σημαντική απειλή» για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.

Έρχεται επίσης πριν από την 25η επέτειο της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής με την οποία τερματίσθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι «Ταραχές» – τρεις δεκαετίες βίας που συγκλόνισε τη Βόρεια Ιρλανδία από τα τέλη των χρόνων του 1960.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως αποδέχθηκε πρόσκληση του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τόσο ο Μπίλ όσο και η Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με την επέτειο.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑ

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.