Π. Παππάς στο metafox.gr: «O ΣΥΡΙΖΑ έχει την ωριμότητα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών»

Ο Πέτρος Παππάς είναι γενικός Οικογενειακός Ιατρός – Επειγοντολόγος, διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και προτεινόμενος ως υποψήφιος βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Σε συνέντευξη του στο metafox.gr μίλησε για τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ, τους νέους ανθρώπους στον κλάδο της Ιατρικής, τους μελλοντικούς στόχους του αλλά και για την ενασχόληση του με τα κοινά.

Συνέντευξη: Μαριάννα Φτάκα

Σε ποια ηλικία διακρίνατε πρώτη φορά να σας ελκύει η επιστήμη της Ιατρικής;

Νομίζω από πολύ μικρός είχα την επιθυμία να θεραπεύω πληγές, τραύματα και ανθρώπους. Ίσως με επηρέασε ότι στο συγγενικό μου περιβάλλον υπήρχαν γιατροί και έβλεπα με πόσο δέος αντιμετώπιζε ο κόσμος τη δουλειά τους. Ήταν το μοναδικό επάγγελμα που σκεφτόμουν να κάνω σε όλα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια.

Η Ιατρική είναι ένας συνεχής αγώνας προσφοράς στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτή η διαδικασία;

Η διαρκής εναλλαγή περιστατικών, η ποικιλία της δουλειάς αλλά και η μεγάλη ευθύνη απέναντι στους ασθενείς νομίζω δεν αφήνουν κανέναν γιατρό ασυγκίνητο. Συχνά βέβαια, με την πάροδο των ετών αλλά και λόγω των πολλών προβλημάτων του Ε.Σ.Υ στην Ελλάδα, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των πολύ χαμηλών αμοιβών που δίνονται στους γιατρούς στη χώρα μας, νοιώθει κάνεις εξαντλημένος και αποκαρδιωμένος. Μετά όμως έρχεται πάντα αυτό το βλέμμα ευγνωμοσύνης από τους ασθενείς ή η ικανοποίηση που σου προσφέρει η επιτυχημένη θεραπεία κάποιου που σβήνει μεμιάς όλα τα προηγούμενα και σε κάνει να σκέφτεσαι ότι τελικά αξίζει τον κόπο.

Από το 2012 συμμετέχετε στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ιατρικής. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι τα απαραίτητα προσόντα ενός καθηγητή;

Νομίζω το βασικό προσόν ενός καθηγητή είναι να είναι συγχρονισμένος με τις ανάγκες των φοιτητών του και τις ανάγκες της κοινωνίας από τους φοιτητές του. Με λίγα λόγια πρέπει να είμαστε χρήσιμοι για τη νέα γενιά και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να είμαστε ενδιαφέροντες σε αυτά που λέμε και παράλληλα αυτά που διδάσκουμε να οπλίσουν τους φοιτητές μας κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπίσουν το σήμερα αλλά και το διαρκώς επιστημονικά μεταβαλλόμενο αύριο.

Το Ε.Σ.Υ. δεν είναι καθόλου ελκυστικό για τους νέους Έλληνες γιατρούς καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη επιθυμία για εργασία στο εξωτερικό. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

Δυστυχώς είναι πραγματικά πολλά αυτά που φταίνε. Συνοπτικά θα έλεγα ότι οι χαμηλές αμοιβές των γιατρών, οι κακές εργασιακές συνθήκες, τα εξαντλητικά ωράρια αλλά και η υποστελέχωση καθώς και η απαρχαιωμένη οργάνωση του Ε.Σ.Υ οδηγούν πολλούς νέους αλλά και μεγαλύτερους συναδέλφους μου στην αναζήτηση μιας ποιοτικότερης και καλύτερα αμειβόμενης εργασίας στο εξωτερικό. Να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι ίσως από τις λίγες χώρες του κόσμου όπου οι γιατροί εφημερεύουν για 24ωρα χωρίς πραγματική ανάπαυση, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή εργασία. Ακόμη, στο πλαίσιο της μεγάλης απαξίωσης του Ε.Σ.Υ να σας επισημάνω ότι είμαστε ίσως η μοναδική χώρα παγκοσμίως που στις διοικήσεις των νοσοκομείων διορίζονται, με πολιτικά κριτήρια, άνθρωποι άσχετοι με την διοίκηση της υγείας, όπως γυμναστές, έμποροι και δάσκαλοι.

Πολλές ήταν οι κριτικές για το Ε.Σ.Υ. εν μέσω πανδημικής κρίσης. Ποια είναι η άποψη σας για τη λειτουργικότητα του;

Είναι αλήθεια ότι οι πρόωροι πανηγυρισμοί για την δήθεν “επιτυχημένη” διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, έδωσαν γρήγορα τη θέση τους στα ρεκόρ θανάτων, στους διασωλημωμένους και στους νεκρούς εκτός Μ.Ε.Θ, στην ακύρωση χειρουργείων και τακτικών ιατρείων, στο ουσιαστικό κλείσιμο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στις μεγάλες ανισότητες μεταξύ της υγειονομικής φροντίδας στην επαρχία σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις. Δυστυχώς τρία χρόνια τώρα δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις, η απαραίτητη κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ούτε ο απαραίτητος σχεδιασμός ώστε να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ και να έχουμε μια καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Το τέλος της πανδημίας, που ελπίζουμε να είναι κοντά, μας βρίσκει με 30.000 λιγότερους συνανθρώπους μας και ένα Ε.Σ.Υ υπό κατάρρευση.

Έχετε εκφράσει την επιθυμία σας για ενασχόληση με τα κοινά, ενώ μελλοντικά σκέφτεστε να εμπλακείτε και στην πολιτική. Τι σας ωθεί σε αυτή την επιλογή και ποιο από τα υπάρχοντα κόμματα σας εκφράζει περισσότερο;

Νομίζω ότι η υπερδεκαετής κρίση που προηγήθηκε και στη συνέχεια τα τρία χρόνια της πανδημίας επέφεραν σημαντικά τραύματα στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Προσωπικά, αν και πάντα είχα προοδευτικό προσανατολισμό, δεν άνηκα ποτέ σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Μετά τις εκλογές του 2019 γράφτηκα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανταποκρινόμενος στο προοδευτικό προσκλητήριο που απηύθυνε στην κοινωνία ο πρόεδρος του, ο Αλέξης Τσίπρας. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2022 έχει πλέον τα στελέχη, τη γνώση, την επίγνωση και την ωριμότητα να εφαρμόσει ένα σύγχρονο προοδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών. Είμαι βέβαιος ότι το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις ζωές των γυναικών των νέων, των μικρομεσαίων, των ανέργων, των μειονοτήτων και τους συνταξιούχων.

Η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση δοκίμασαν την αντοχή του συστήματος αλλά και της Κυβέρνησης. Πιστεύετε πως αν ήταν κάποιο άλλο κόμμα στην εξουσία το σήμερα θα ήταν διαφορετικό;

Είμαι πεπεισμένος ότι μια προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ενέπαιζε ποτέ τον λαό με τα κατ’ ουσίαν ανύπαρκτα power-pass και fuel-pass αλλά θα μείωνε τους φόρους στα καύσιμα, θα επέβαλε από την πρώτη μέρα το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος και θα έσκυβε πραγματικά στα προβλήματα των πολιτών στους οποίους οι τράπεζες παίρνουν σήμερα τις πρώτες κατοικίες αλλά και κάθε ευκαιρία αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Με βάση το αντικείμενο σας, εντοπίσατε λάθη της κυβέρνησης την τελευταία τετραετία; 

Τα λάθη της Κυβέρνησης στην υγεία υπήρξαν δυστυχώς πολλά. Από τη ελλιπή στήριξη του Ε.Σ.Υ στην πανδημία, την ανυπαρξία Αναισθησιολόγων, την εγκατάλειψη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών μέχρι την αναποτελεσματική – απ’ όσο δείχνει για την ώρα-  κατ’ επίφαση θεσμοθέτηση του οικογενειακού ιατρού και την συνολική απαξίωση της πρωτοβάθμιας υγείας, δεν προλαβαίνει κανείς να μετράει λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς όμως τα λάθη της Κυβέρνησης δεν εντοπίζονται μόνο στον τομέα της υγείας. Με εξαίρεση τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις του κυρίου Πιερρακάκη και την συνολικά αξιοπρεπή στάση που τήρησε στην Εξωτερική Πολιτική ο κύριος Δένδιας όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί της Κυβέρνησης της Ν.Δ, όχι μόνο δεν είναι άριστοι, αλλά παίρνουν κάτω από την βάση.

Από τους ανάλγητους νόμους στην Παιδεία της κυρίας Κεραμέως, στα σκάνδαλα Λιγνάδη και στην “ασφαλτόστρωση” της Ακρόπολης στον πολιτισμό, από τις ανύπαρκτες μπουλντόζες στο Ελληνικό και τους ανεπαρκείς ελέγχους στις τιμές του Υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι το ξύλο στον δρόμο σε αθώους νέους και πολίτες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού μέχρι τις τελευταίες θέσεις της Ελλάδας  στην ελευθερία του τύπου και τα πολλά ερωτηματικά που γεννά  η λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης, πραγματικά δεν μπορώ να εντοπίσω πολλά πράγματα που να πήγαν καλά στη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Νομίζω ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο δράσης σε περίπτωση που εισέλθετε στον πολιτικό στίβο; Τι αλλαγές θα επιδιώξετε και σε ποιους τομείς;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και αναλυτικό σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δράσης.

Στον τομέα της υγείας που αποτελεί το άμεσο αντικείμενο της δικής μου ενασχόλησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι :

  • Θα γίνουν γενναίες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού συνδυασμένες με εργασιακά κίνητρα και σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις.
  • Θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ που στο σύνολό του καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του συστήματος.
  • Θα επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους οι υγειονομικοί υπάλληλοι σε αναστολή.
  • Θα επεκταθεί το δίκτυο των ΤΟΜΥ σε όλη την χώρα και θα ενταχθεί οργανικά στο ΕΣΥ.
  • Θα εξασφαλιστεί πραγματική και δωρεάν υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη για όλους!

Ως Θεσσαλονικιός ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυνατότητές της πόλης; Είναι ικανή η Θεσσαλονίκη να κρατήσει και να αναδείξει νέους ανθρώπους με όραμα και φιλοδοξίες;

Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς με την παρούσα δημοτική διοίκηση επέστρεψε στις μαύρες μέρες του παρελθόντος της. Ακύρωση ή καθυστέρηση όλων των έργων πνοής, εγκληματικότητα, εγκατάλειψη των δημόσιων χώρων, ανυπαρξία οράματος, κάκιστες συγκοινωνίες και ελλειμματική τουριστική ανάπτυξη είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό στην πόλη.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Θεσσαλονίκη έχει τους ανθρώπους και αναμφισβήτητα  έχει την φυσική  ομορφιά και την πολιτισμική κληρονομιά ώστε επιτέλους μια μέρα να λάμψει. Αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της και οι πολίτες της να εγκαταλείψουν τις συντηρητικές και εν πολλοίς μουχλιασμένες διοικητικές επιλογές τους και να στραφούν σε πρόσωπα με όραμα, πραγματική επαγγελματική εμπειρία και όρεξη για δουλειά.

Είστε μέλος φορέων, συλλόγων και καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης ενώ συμμετέχετε και σε φιλανθρωπικές δράσεις με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος στα παραπάνω;

Συμμετέχω σε πολιτιστικά σωματεία και σε θεατρικές ομάδες της πόλης που με τις δράσεις μας προσπαθούμε να κάνουμε την ζωή των συμπολιτών μας λίγο καλύτερη. Προσφέρουμε δωρεάν επαγγελματικές υπηρεσίες (ιατρικές, νομικές, οικονομικές κ.α.) σε οικονομικά αδύναμους ανθρώπους, παίζουμε ερασιτεχνικές παραστάσεις και διαθέτουμε τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς (π.χ.αγορά περιοδικών δρόμου ΣΧΕΔΙΑ), καθαρίζουμε παραλίες της πόλης και του ευρύτερου νομού και προσπαθούμε καθημερινά στην πράξη να εφαρμόζουμε την αλληλεγγύη. Την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος και αποτελεί κινητήριο δύναμη μας από τότε που υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη.

Ποιο είναι το μότο σας στη ζωή;

Η Αγάπη είναι η απάντηση και η λύση σε όλα.

Διαβάστε περισσότερα: «Δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να εξοργιστείς για Λιγνάδη, αρκεί να είσαι άνθρωπος»

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *