Ο πλαστικός χειρουργός Δ. Οικονόμου στο metafox.gr: Η πανδημία επηρέασε την πλαστική χειρουργική προς το θετικό πρόσημο

Ποια είναι η διάφορα αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής; Είναι οι πλαστικές επεμβάσεις εθιστικές; – Σε συνέντευξη του στο metafox.gr ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Οικονόμου δίνει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα

Επηρέασε η πανδημία την πλαστική χειρουργική;

Η πανδημία επηρέασε την πλαστική χειρουργική προς το θετικό πρόσημο εκτός από το πρώτο δίμηνο που τα πάντα ήταν κλειστά. Τα ιατρεία της πλαστικής χειρουργικής δεν δούλευαν μετά τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με εξαίρεση πολύ επείγοντα περιστατικά όπως την αφαίρεση καρκινωμάτων. Με το που έληξε όμως αυτό αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση της πλαστικής χειρουργικής καθώς υπήρχε μεγάλη πλειοψηφία και ανδρών και γυναικών, κατά βάση γυναικών, οι οποίες δούλευαν με τηλεργασία και βρήκαν ευκαιρία να κάνουν επεμβάσεις διότι δεν απαιτούνταν η φυσική παρουσία στη δουλειά, οπότε μπορούσαν να έχουν γρήγορη ανάρρωση στο σπίτι και ταυτόχρονα να δουλεύουν απομακρυσμένα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά υπήρχε κόσμος που μέσα στην πανδημία μάζεψε χρήματα γιατί δεν μπορούσε να τα σπαταλήσει και έτσι βρήκε ευκαιρία να τα ξοδέψει και να κάνει κάποιου είδους επέμβαση πλαστικής χειρουργικής την οποία είχε προγραμματισμένη να κάνει αλλά δεν είχε το απαραίτητο ποσό.

Σε τι είδους επεμβάσεις παρατηρήσατε αύξηση ή μείωση;

Στο κομμάτι των ενεσίμων υπήρξε μείωση παγκοσμίως. Οι γυναίκες λόγω της μάσκας σταμάτησαν να κάνουν τα ενέσιμα που έκαναν στο πρόσωπο διότι θεωρούσαν πως δεν θα τα βλέπει κανένας. Αυτό που συνέχισε να γίνεται ήταν το botox και το υαλουρονικό που βελτιώνει την περιοχή των ματιών.

Με την κατάργηση της μάσκας υπήρχε μια μαζική εισροή ασθενών που είχαν χαθεί όλο αυτό το διάστημα και οι οποίοι έκαναν και πάλι υαλουρονικά στο μέσο και στο κάτω μέρος του προσώπου.

Τι επεμβάσεις αναλαμβάνετε κυρίως; Τι ζητάνε περισσότερο γυναίκες και άνδρες;

Το ιατρείο μου αναλαμβάνει όλο το φάσμα της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο κομμάτι του προσώπου και του σώματος. Ένα 30% της δουλειάς μου αφορά την ογκολογία του δέρματος, δηλαδή την αφαίρεση καρκινωμάτων/μορφωμάτων από το δέρμα και την αποκατάσταση μαστών από μαστεκτομές. Ο αριθμός των επεμβάσεων που γίνεται συνάδει με τον αριθμό των επεμβάσεων που ένας πλαστικός κάνει παγκοσμίως, έχει αρκετό στήθος και πάρα πολύ σώμα, δηλαδή λιποαναρροφήσεις, κοιλιοπλαστικές όπως επίσης και πάρα πολλές βλεφαροπλαστικές. Επίσης όπως προείπα έχει και πάρα πολλούς κρημνούς με ογκολογία δέρματος και ένα 20-30% είναι επεμβάσεις μαστών μετά από μαστεκτομές.

Συνήθως ο κόσμος ταυτίζει τις πλαστικές επεμβάσεις με την αισθητική χειρουργική και μόνο, όμως σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η λεγόμενη επανορθωτική χειρουργική. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τις διαφορές αυτών των δύο;

Η επανορθωτική είναι το μεγάλο κομμάτι της πλαστικής χειρουργικής κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Η επανορθωτική πλαστική χειρουργική περιλαμβάνει αποκασταστάσεις μετά από τροχαία, είτε στο πρόσωπο, είτε στο σώμα είτε στα κάτω άκρα, είναι δηλαδή ξεχωριστοί κλάδοι. Αφορά τα εγκαύματα, ένας τελείως ξεχωριστός κλάδος, ελλείμματα δέρματος μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή μετά από έλκη ή κατακλίσεις, αφορά προβλήματα εκ γενετής σε παιδάκια στην ανάπτυξη του στόματος, κρανιοεγκεφαλικά σύνδρομα. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών αντιμετωπίζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως επίσης αφορά και οτιδήποτε έχει να κάνει με τις αποκαταστάσεις μετά από μαστεκτομές και την ογκολογία δέρματος. Η τελευταία αφορά βλάβες σε δύσκολες περιοχές, που για να μπορέσει να κλείσει το τραύμα όταν αφαιρεθεί η βλάβη χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η πλαστική επανορθωτική χειρουργική έτσι ώστε να μεταφερθεί ιστός στην περιοχή του τραύματος για να κλείσει η περιοχή που έχει αφαιρεθεί.

Η αισθητική πλαστική χειρουργική απο την άλλη περιλαμβάνει όλες τις επεμβάσεις που αφορούν την βελτίωση της αισθητικής μιας περιοχής, του προσώπου ή του σώματος. Στο πρόσωπο οι 3 πιο συχνές επεμβάσεις είναι η ρινοπλαστική, η βλεφαροπλαστική και το facelift, (το lifting του προσώπου), και από κει και μετά είναι οι 4 επεμβάσεις του μαστού, η αυξητική, η ανόρθωση, η ανόρθωση με ενθέματα και η σμίκρυνση μαστών. Στο υπόλοιπο σώμα μιλάμε για την κοιλιοπλαστική και την λιποαναρροφηση σε διάφορες περιοχές και από κει πιο κάτω μιλάμε για τα λίφτινγκ μηρών και τα λίφτινγκ των βραχιονίων. Αυτές είναι οι κλασικές επεμβάσεις τις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής.

Είναι εθιστικές οι πλαστικές;

Δεν μπορώ να πω ότι είναι εθιστικές αν όλα γίνονται με μέτρο. Αν κάποιος βελτιώσει μια περιοχή και του αρέσει η αλλαγή, δεν θα χαρακτήριζα εθιστικό το γεγονός να θέλει να διορθώσει και μια δεύτερη ή να διατηρήσει αυτή την αλλαγή. Υπάρχουν τα εξτριμ περιστατικά που άνθρωποι μπορεί να εθίζονται σε αυτό το κομμάτι και εδώ ο σωστός πλαστικός χειρουργός ειναι αυτός που θα τραβήξει την γραμμή.

Σας έχουν ζητήσει κάτι υπερβολικό με το οποιο δεν συμφωνείτε και αν ναι πως διαχειρίζεστε μια τετοια περίπτωση;

Αυτό δυστυχώς είναι κάτι το οποίο συμβαίνει. Ο σωστός πλαστικός χειρουργός πρέπει να βλέπει την ασθενή ως ασθενή και όχι ως πελάτισσα, οπότε πρέπει να τραβήξει ο ίδιος την γραμμή με κίνδυνο να την χάσει ή να την δυσαρεστήσει. Υπάρχουν ορισμένα κοινά αποδεκτα ιατρικά πρότυπα παγκοσμίως, τα οποία καλούμαστε να εφαρμόσουμε. Όποιος ξεφεύγει απ αυτά τα πρότυπα ουσιαστικά μπαίνει στην ζώνη της επικινδυνοτητας. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ασθενείς μας ως προς τι είναι το κοινώς αποδεκτό και το σωστό και όχι αυτό που μπορεί να σου ζητάει από μια φωτογραφία στο Instagram η από μια φωτογραφία στο διαδίκτυο. Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και αυτά που δεν μπορούν να γίνουν όταν θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε καταλήγουμε να κάνουνε λάθη. Έχουνε έρθει ασθενείς οι όποιοι έχουν σειρά υαλουρονικών με την τοποθέτηση των οποίων δεν συμφωνώ και ουσιαστικα καλούμαι ή να τα διαλύσω ή να συμβουλεύσω στο να τα αφήσει να υποχωρήσουν και να ξαναπιάσουμε την περιοχή από την αρχή. Συνήθως η πλειοψηφία των ασθενών με ακούν σε αντίθεση με κάποιες οι οποίες θεωρούν οτι οι ίδιες ξέρουν τι είναι καλύτερο για το πρόσωπο τους.

Υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία;

Σε οτι αφορά το κομμάτι των αισθητικών επεμβάσεων και όχι των επανορθωτικών, θεωρούμε ότι ένας ασθενής πρέπει να έχει ξεπεράσει το 20ο έτος της ηλικίας. Υπάρχουν μερικά άτομα που ακόμα αναπτύσσονται μέχρι το 20ο έτος και θέλουμε να είναι ώριμα για να μπορέσουν να αποφασίσουν τι ειναι αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει για το προσωπο ή το κορμί τους.

Εξαιρούνται κάποιες επεμβάσεις όπως παραδείγματος χάριν η ωτοπλαστική, που θεωρείται ότι είναι μια αισθητική επέβαση η οποία γίνεται για λόγους αποφυγής bullying των πιο μικρών ασθενών. Σε γενικές γραμμές προσωπικά προτείνω οι επεμβάσεις να ξεκινούν όταν ο ασθενής πλησιάζει ή έχει περάσει το 20ο έτος της ηλικίας.

Oikonomou Clinic

Αδριανουπόλεως 1, Καλαμαριά 551 33

Τηλέφωνο: 231 042 0490

ΚυριακήΚλειστά
Δευτέρα10:00π.μ.–9:00μ.μ.
Τρίτη10:00π.μ.–9:00μ.μ.
Τετάρτη10:00π.μ.–9:00μ.μ.
Πέμπτη10:00π.μ.–9:00μ.μ.
Παρασκευή10:00π.μ.–9:00μ.μ.
ΣάββατοΚλειστά

Διαβάστε περισσότερα: Οι τροφές με κερατίνη που θα σου χαρίσουν λαμπερό δέρμα και υγιή μαλλιά

Ακολουθήστε το metafox.gr στη Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *